Kalamış Limanı artık halkın değil, Koç’lara devredildi

Rekabet Kurulu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkının 40 yıl süreyle Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. tarafından devralınması işlemini onayladı.

Kalamış Limanı artık halkın değil, Koç’lara devredildi

BirGün’den Yaren Çolak‘ın haberine göre Rekabet Kurulu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkının 40 yıl süreyle Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. tarafından devralınması işlemini onayladı.

BirGün’e konuşan CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Süreç daha bitmedi” dedi. Odabaşı, “Özelleştirme için Cumhurbaşkanı’nın ihaleyi onaylaması gerekiyor. Konuya ilişkin daha önce açtığımız üç farklı dava var. Onlar devam ediyor. Bundan sonra da sürecin takipçisi olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Koç almış, ‘a’ almış ‘b’ almış fark etmez. Mesele betonlaşma ve kamu alanlarının özelleştirilmesi… Bu marinanın yenilenmesi gerekiyorsa biz buna karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz; marinanın içerisinde yeni betonlaşmaya gidilmesi, bu alana otel ve AVM yapılması. Ayrıca Kalamış Parkı’nın bir bölümünün de marinanın içerisine katılması…”

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için aybaşında davet usulü düzenlenen ihalede, en yüksek teklifi 2 milyar 531 milyon lirayla TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. verdi.

Limanın özelleştirilmesiyle ilgili karar 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, ardından Kadıköy Belediyesi, mahalle sakinleri ve Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazda bulunmuş ancak itirazlar reddedilmişti. Danıştay da benzer yönde başvuruları reddetmişti. Son dönemde Kadıköy Belediyesi yat limanının özelleştirilmek yerine kendilerine satılması yönünde kampanya başlatmış, ancak sonuç değişmemişti.