Kadınlar, laiklik mücadelesini yükseltmek için buluştu

İlerici Kadınlar Derneği'nin (İKD) düzenlediği, Laiklikten Vazgeçmiyoruz etkinliği Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, İKD GYK Üyesi Akademisyen Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Avukatlar Sendikası Genel Başkanı Selin Aksoy, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, İKD Genel Başkanı Umut Kuruç ve Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy'un katılımıyla gerçekleşti.

Kadınlar, laiklik mücadelesini yükseltmek için buluştu

İlerici Kadınlar Derneği’nin (İKD) düzenlediği, Laiklikten Vazgeçmiyoruz etkinliği gerçekleşti. Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, İKD GYK Üyesi Akademisyen Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Avukatlar Sendikası Genel Başkanı Selin Aksoy, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, İKD Genel Başkanı Umut Kuruç ve Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy olurken ilk konuşmayı Özdemir gerçekleştirdi.

Prof.Dr.Gamze Yücesan Özdemir konuşmasında “Laiklik, kadınların kendi kaderlerini belirlemesi, eşit yurttaşlık hakkı, emek sömürüsünün sonlanması, kadınların bilimsel eğitime ulaşması, toplumsal yaşamda kendini var edebilmesi, özgürleşmesi için vazgeçilmezdir. Bu karanlığı yıkacak güç emekçi kadınlardır” dedi.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy ise “Dindar ve kindar nesiller yaratmak için ilk saldırıyı laikliğe yaptılar. İstediklerine ulaşamayınca Değerler Eğitimi ile cemaat, tarikatları yerleştirdiler. Laikliğin ders kitaplarına geçmesine dahi tahammül edemediler. Laiklik için hep birlikte omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu ise “Özgürlükçü laiklik diyerek sadece inanç özgürlüğünden bahsederek laiklik kavramının içini boşaltıyorlar. Laiklik kadınların, insan haklarının önemli teminatıdır. Ancak laiklik ile kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip olabilirler. Yolumuz uzun ve zor ama azmimiz güçlü!” dedi.

Avukatlar Sendikası Genel Başkanı Selin Aksoy ise “İstanbul Sözleşmesinin bir gecede feshedilmesi,yargıda dönüşümün gerçekleşmesi şaşırtıcı değil.Bu kendilerinin kurmaya çalıştıkları Yeni Türkiye’nin adımı.Laiklik mücadelesinin eşitlik özgürlük mücadelesinin temellerinden biri olduğu bilerek birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan ise “Cemaatleşen bir yargı karşımızda ve bu durumun davalarda kararları oldukça etkilediğini duyuyoruz. Kadınların hakları açısından oldukça tehlike barındırdığını söylemek gerekiyor. Bu yüzden laikliğe vurulan her darbe hakların yok olması demek. Mücadeleye devam” değerlendirmesinde bulundu.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren İKD Genel Başkanı Umut Kuruç ise “Laiklik, siyasette, toplumsal yaşamda, aklın ve bilimin egemenliği demektir. Laiklik emekçiler için en yaşamsal ihtiyaçtır, toplumsal yaşamın temelidir. Ortadan kalkması durumunda kadınların nefes almasının koşulu yoktur. Bütün emekçi kadınları laiklik mücadelesine çağırıyoruz” dedi.