Kabil'de patlamalar

Kabil'de üçüncü bir patlamanın daha meydana geldiği bildirildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 60’a, yaralıların sayısı ise 140’a yükseldi...

Kabil'de patlamalar

En son gelen bilgilere göre, Afganistan’ın başkenti Kabil’de yedinci büyük bir patlamanın, meydana geldiği iddia edildi. Patlamaları İŞİD terör örgütü üstleniyor.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Kabil’deki Türk birliğinde herhangi hasar ve zayiat olmadığını açıkladı. Bakanlık “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” ifadelerini kullandı.

EN AZ 13 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan saldırıda en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Taliban’dan yapılan ilk açıklamada aralarında çocukların da olduğu 13 kişinin öldüğü aktarıldı. Taliban’dan yapılan açıklamada “Bu saldırıyı kınıyoruz. Masum insanları hedef alan saldırıları tüm dünya kınamalı” denildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 60’a, yaralıların sayısı ise 140’a yükseldi. Kabil havalimanında olası intihar bombacılarına karşı alarm devam ediyor.

KİM GERÇEKLEŞTİRDİ

İddialara göre, saldırıyı IŞİD gerçekleştirdi. İlk bilgilere göre saldırıda ABD’lilerin de yaşamını yitirdiği 3 askerin de yaralandığı kaydedildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby “Patlamanın karışık bir saldırı sonucu olduğunu doğrulayabiliriz. Ayrıca Baron Oteli’nin yakınlarında da en az bir patlama da olduğunu doğrulayabilir.” diye konuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı McKenzie ise  “Bizim kanaatimiz Kabil’deki iki intihar saldırısının ardında IŞİD’in olduğu yönünde” açıklamasını yaptı.

İŞİD ÜSTLENDİ

Reuters ajansı Kabil Havaalanı’nda meydana gelen bombalı saldırıları IŞİD’in üstlendiğini bildirdi.

TAHLİYE OPERASYONLARI

Kabil Havalimanı, Taliban’ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları da havalimanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu.

ABD güçlerinin tamamen çekileceği 31 Ağustos’a kadar tahliyelerin devam etmesi planlansa da, Taliban dün yaptığı açıklamada, “Artık Afganların Kabil Havalimanı’na gitmesine izin vermeyeceğiz” demişti.

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin “terör saldırısı” tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından, dört ülke Kabil Havalimanı’ndan tahliye uçuşlarını durdurdu. Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son verdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiliz uçaklarına binme hakkı bulunan kişilerin çocuğunun ülkeden çıkartıldığını söyledi.