Johnson: Aşıdaki başarımızın arkasında açgözlülük ve kapitalizm var

İngiltere Boris Johnson, özel bir toplantıda, aşılama programında kaydettikleri başarının arkasında "kapitalizmin" ve "açgözlülüğün" olduğunu söyledi. Ancak bu sözleri hızlı bir şekilde geri aldı.

Johnson: Aşıdaki başarımızın arkasında açgözlülük ve kapitalizm var

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti milletvekilleriyle özel bir toplantıda bir araya geldi.

Sağcı ve liberal olduğu bilinen Başbakan Johnson, milletvekillerine, aşılama çalışmalarındaki asıl başarılarının arkasında, ‘kapitalizmin’ ve ‘açgözlülüğün’ yattığını ifade etti. BBC’nin aktardığı habere göre, Johnson, kullandığı ifadelerinin ardından sözlerini hemen geri almaya çalıştı. Toplantıda olan milletvekillerinden biri, BBC’ye verdiği demeçte, “Daha önce kimsenin ağzından çıkan bir sözü bu kadar hızlı geri almaya çalıştığını görmedim” dedi.

Milletvekili, Johnson’ın sözlerinin ardından toplantıda ‘ortalığın karıştığını ve maksadını aştığını’ belirtti. Olayı aktaran bazı katılımcılar ise, Johnson’ın toplantıda olanlara “kullandığı sözleri ortak hafızalarından silmelerini” rica ettiğini söyledi.

İngiltere Başbakanlığı konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Öte yandan İngiltere’de şu ana kadar en az 28 milyon kişiye aşı yapıldı. 55 milyonluk ada ülkesinde yapılan aşı nüfusun yaklaşık yarısına tekabül ediyor. İngiltere, aşı programında Oxford-AstraZeneca ve Almanya merkezli Pfizer-BioNTech aşılarını kullanıyor.

Ülkede üretilen Oxford-AstraZeneca aşıları ise son zamanlar ciddi tartışma konusu. En son ABD’de denenen aşının etkililik oranının yüzde 79 olduğu duyurulmasına rağmen, hala birçok ülke, AstraZeneca’ların ‘kanda pıhtılaşmaya’ yol açtığı gerekçesiyle kullanımına onay vermiyor.