Jandarma Alay Komutanı'nın Ülkü Ocakları ziyareti, TSK'dan ihraç sebebi mi?

"Siyasi toplantılara resmi kıyafetle katılan askeri şahıslar ile siyasi gösteri yapan askeri şahıslar, Askeri Ceza Kanunu’nun 148. Maddesine göre Asliye Ceza Mahkemeleri’nde yargılanmalı ve aynı kanunun 30. madde hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmelidir."

Jandarma Alay Komutanı'nın Ülkü Ocakları ziyareti, TSK'dan ihraç sebebi mi?

Bolu İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ömer Ersever, geçen günlerde Bolu Ülkü Ocakları’na ziyarette bulunmuştu.

Ocak Başkanı İsmail Akgül ve ocak yöneticileriyle bir araya gelen Ersever’in ziyaretinin, “iade-i ziyaret” amaçlı olduğu belirtilmişti.

Ziyarete ilişkin fotoğraflarda, Alay Komutanı Ersever’in Bolu Ülkü Ocakları Başkanı’na üzerinde “Bolu İl Jandarma Komutanlığı” yazılı torba içinde bir hediye de verdiği görülmüştü.

 

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, tartışılmaya devam edilen ziyarete ilişkin bir açıklama yaptı.

“Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Madde 43’e göre askeri şahıslar siyasi faaliyette bulunamaz” hatırlatmasında bulunan Yalım, “Siyasi toplantılara resmi kıyafetle katılan askeri şahıslar ile siyasi gösteri yapan askeri şahıslar, Askeri Ceza Kanunu’nun 148. Maddesine göre Asliye Ceza Mahkemeleri’nde yargılanmalı ve aynı kanunun 30. madde hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmelidir” diye belirtti.

Yalım’ın açıklaması şöyle:

HAPİS CEZASI VE İHRAÇ

“Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Madde 43’e göre askeri şahıslar siyasi faaliyette bulunamaz. Ayrıca, 22 Mayıs 1930’da yürürlüğe giren Askeri Ceza Kanunu ile askeri şahısların siyasi faaliyetlere katılması yasaklandı. Halen yürürlükte olan Askeri Ceza Kanunu Madde 148’e göre, siyasi toplantılara resmi veya sivil kıyafetle katılanlar ile siyasi gösteri yapanlar bir aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Aynı Kanunun 30. Maddesine göre de siyasi faaliyetlere katılan ve üç aydan fazla hapis cezası alan askeri şahıslar Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilir.

Bolu İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Ersever’in 13 Ocak 2021’de Bolu Ülkü Ocakları’nı ziyaret etmesi basında yer alarak kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Albay Ersever’in hediye sunduğu fotoğraf karesinde Atatürk ile birlikte Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli’nin posterleri ve MHP Plaketi görülmektedir. Bolu Ülkü Ocakları internet sitesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin liderleri olduğu vurgulanmış.

İl Jandarma Komutanı’nın kabul edeceği ziyaretçiler ve yapacağı iade-i ziyaretler protokol listesine göre belirlenmektedir. Protokol listesinde, siyasi partiler ile siyasi partilerle ilişkisi/irtibatı olan ocak, gençlik kolları v.b. kuruluşlar yoktur. Albay Ersever’in, protokol listesinde olmadığı için Bolu Ülkü Ocakları Başkanı’nın ziyaret talebini kabul etmemesi ve iade-i ziyaret kapsamında Bolu Ülkü Ocakları’nı ziyaret etmemesi gerekirdi.

SİYASİ FAALİYETLERE KATILAN ASKERİ ŞAHISLAR TSK’DAN İHRAÇ EDİLMELİDİR!

Siyasi toplantıya resmi kıyafetle katılan Albay Ersever, Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet etmiş ve kanunun 148. Maddesinde tanımlanan suçu işlemiştir. Siyasi toplantılara resmi kıyafetle katılan askeri şahıslar ile siyasi gösteri yapan askeri şahıslar, Askeri Ceza Kanunu’nun 148. Maddesine göre Asliye Ceza Mahkemeleri’nde yargılanmalı ve aynı kanunun 30. madde hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmelidir.”