İzmir'de yerleşim yerinin hemen yanına dinamitle maden ocağı kuracaklar

YHN Madencilik, İzmir'in Bayındır ilçesinde kurşun-çinko ocağı kurmak için bakanlığa başvurdu.

İzmir'de yerleşim yerinin hemen yanına dinamitle maden ocağı kuracaklar

YHN Madencilik İş Makineleri San. ve Tic. A.Ş. isimli firma, İzmir’in Bayındır ilçesinde kurşun-çinko ocağı kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Proje ile ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Maden ocağı için seçilen yerin, hayvancılık için hayati öneme sahip meraların bulunduğu alanda olması ise dikkat çekti.

İzmir’in ilçelerinde kurulmak istenen maden ocaklarına bir yenisi daha eklendi. YHN Madencilik İş Makineleri San. ve Tic. A.Ş., Bayındır ilçesinde kurşun-çinko ocağı kurmak için bakanlığa başvurdu.

DİNAMİT KULLANILACAK OLAN MADEN OCAĞI YERLEŞİM YERLERİNİN DİBİNDE

Hazırlanan raporda, iki farklı poligonda faaliyet göstermesi planlanan tesisin yıllık üretiminin 120 bin ton olduğu belirtildi. Maden arama faaliyetleri sırasında dinamitle patlatma yöntemi uygulanacak olan maden ocağı, Ovacık Mahallesi’ne 1,57, Kızıloba Mahallesi’ne ise 1,29 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Maden ocağına en yakın yerleşim yerinin uzaklığı ise 737 metre olarak belirtildi.

Proje alanının, bölgedeki meraların ortasında olması dikkat çekti.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

“İzmir ili Bayındır ilçesi L19A3 Pafta mevkiindeki YHN Madencilik İş Makineleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 87627 Ruhsat Numaralı (ER:3392800) Kurşun-Çinko Ocağı projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliği’mize sunulan P.T.D. Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”