İzmir Metro A.Ş’de grev kararı

İzmir ulaşımının can damarlarından metro ve tramvayda 630 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanmaması sonrası işçiler grev kararını astı. . Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Bu günden itibaren olumlu bir dönüş olursa grev halayı çekmek yerine toplu sözleşme halayı çekmeyi de biliriz” diye konuştu.

İzmir Metro A.Ş’de grev kararı

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre: İzmir’de toplu ulaşımın en önemli iki aracı olan metro ve tramvayda örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen ve 630 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Taraflar, 69 maddenin 9’unda anlaşamadı. İşçiler grev kararı aldı. İzmir Metro A.Ş ana binası önünde toplanan 120 metro ve tramvay işçisi grev karını astı. Grev kararına ilişkin basın açıklaması metnini Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Başkanı Giral okudu.

Toplu sözleşme sürecinde yasal sürenin tamamını kullandıklarını, ellerinden geldiğince masada anlaşma sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Giral, “Kimseden sadaka istemiyoruz. Üvey evlat olmak istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını alabilmek, evimizin geçimini sağlamak ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz” diye konuştu.

Metro A.Ş yönetimine seslenen Giral, şunları kaydetti: “Belediye başkanımıza söyleyin; açlık sınırındaki ücretlere mahkum ettiğimiz metro çalışanlarının artık karınları doymuyor. Evlerini geçindiremez duruma geldiler. Bunun sebebi de sizsiniz, diye söyleyin. Amacımız ne kendimizi ne de İzmir halkını mağdur etmek değil. Emeğin ve emekçinin yanında olan Sayın Tunç Soyer Başkanımızdan tek isteğimiz 21 yıldır düşük ücret politikasıyla emek sömürüsü yapan Metro A.Ş. yönetimine artık dur demesidir. Niyetimiz kimseyi yanıltmak değil, gerçekleri inkar ederek hiçbir yere varamazsınız.”

TEK İSTEĞİMİZ ADALET

Talepleri için 627 Metro çalışanı ile hak arama mücadelesini sürdüreceklerini söyleyen Giral, “Çalışanın sesine kulak verin. Hakkımızı, emeğimizi sömürmeyi bırakın. Taleplerimizi duymazdan gelenlere şunu hatırlatmak isteriz ki tek isteğimiz, adalet. Adalet olmayan yerde iş barışı olmaz, iş barışı olmayan yerde huzur olmaz. Bugünden itibaren İzmir Metro A.Ş. yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa grev halayı çekmek yerine, emeğimizin karşılığının verildiği, çalışanının yüzünün güldüğü ve hakkımızın teslim edildiği iyi bir toplu sözleşme için kutlama halayı da çekeriz” dedi.