İstanbul'daki kira fiyatları yüzde 50 zamlandı

İstanbul başta olmak üzere birçok ilde ev talebinin artması kiraların yüzde 50 zamlanmasına neden oldu.

İstanbul'daki kira fiyatları yüzde 50 zamlandı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) sahibinden.com’un emlak kategorisindeki veri havuzuna dayandırarak yaptığı araştırmaya göre, 2021 yılının Ağustos ayında Türkiye’nin üç büyük şehrinde de kiralık konut metrekare fiyatı yıllık artış oranları yüksek seyretti.

Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 50,7, Ankara’da yüzde 31,8 ve İzmir’de yüzde 30,9 oldu. Böylece 2020 Ağustos’unda İstanbul’da 21,1 TL, Ankara’da 11,7 TL ve İzmir’de 16,7 TL olan ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları sırasıyla bu illerde 31,8 TL’ye, 15,4 TL’ye ve 21,8 TL’ye yükseldi.

Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Araştırmada, kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan, kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranında ülke genelinde ve üç büyük ilde hem geçen yılın aynı ayına göre hem de bir önceki aya göre artış gözlendiği belirtilirken bu artışın esas olarak kiralık konut talebinin artmasından kaynaklandığına değinildi.

İstanbul’da öğrencilerin genellikle tercih ettiği bölgeler de kira artışından nasibini almış durumda. Sahibinden.com’un emlak endeksi verilerine göre, öğrencilerin yoğunlukla tercih ettiği, Fatih, Üsküdar, Avcılar, Beyoğlu, Beşiktaş, Kadıköy ve Göztepe bölgelerinde yıllık kira artış oranı yüzde 32 ile yüzde 90 arasında seyrediyor.

Emlak platformu Hepsiemlak da yaptığı incelemede son bir yıl içinde İstanbul’daki kiralık konut metrekare fiyat değişimlerini ele aldı. İncelemede, İstanbul’da son bir yılda kiralık metrekare fiyatı yüzde 50’nin üzerinde artan 50 semt olduğu kaydedildi.

En yüksek artış yüzde 290 ile Sarıyer’in Rumeli Hisarı semtinde gözlemlenirken, Beşiktaş-Vişnezade, Sarıyer-Reşitpaşa, Beşiktaş-Gayrettepe ve Kadıköy-Fikirtepe bölgeleri, yüzde 230 ile yüzde 50 arası artışlarla İstanbul’daki kira artış oranları açısından dikkat çekici mahalleler arasında yer aldılar.