İstanbul'da beklenen depremde 'tahliye' planı

İstanbulda meydana gelebilecek olası bir depremde şehir, denizden karadan ve havadan tahliye edilecek...

İstanbul'da beklenen depremde 'tahliye' planı

İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumları ile birlikte, İstanbul’da 7.5 şiddetinde meydana gelecek olası bir depremle ilgili eylem planı hazırlandı.

TRT Haber’den Merve Güneş’in haberine göre; hazırlanan plana ilişkin konuşan, Jandarma Albay Metin Günal, “Destek illeri veya memleketlerine gitmek isteyen afetzedeler görevlendirilen ring araçlarıyla deniz, hava, kara ve demiryolu vasıtalarıyla tahliye edilmek üzere belirlenen tahliye alanlarına sevk edilecektir” dedi.

Toplam 23 adet tahliye alanı bulunan İstanbul’da 6 ayrı yerde gemiler tahliye için kullanılacak. Bunun yanında hava, kara ve demir yolunun da kullanılması planlanıyor.

DENİZDEN KARADAN VE HAVADAN TAHLİYE

Denizden yapılacak tahliyeler için belirlenen 6 noktaya vatandaşlar araçlarla taşınacak, ardından gemilerle İstanbul dışına çıkarılacak. Adalar için de iskele ve 5 kapak atma alanı belirlendi. Bunlar, Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Liman İşletmeleri. Ancak tahliye sadece denizden olmayacak. İstanbulluları kent dışına demiryoluyla çıkarmak için de 3 tahliye noktası belirlendi. Bunlar, Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları.

Karayolları’ndan tahliyede de Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem Otogarları deprem sonrası için acil çıkış terminalleri olacak. Tüm ayrıntıların düşünüldüğü deprem eylem planında, hava yolu da tahliye için kullanılacak. Bunlar, İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olacak.

Tahliyede öncelik sıralamasının başında ise engelli vatandaşlar bulunuyor. Onları çocuklar, yaşlılar ve kadınlar takip ediyor.

Plana göre ilk etapta depremzedeler, Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri’ye tahliye edilecek. İsteyenler de memleketlerine gönderilecek. İhtiyaca bağlı ikinci grup destek il olarak belirlenen Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan’a da depremzedeler sevk edilebilecek.