İstanbul'da 1 Mayıs gözaltıları: 200'ü aştı!

Taksim'in ardından Ankara'da da Kızılay'a yürümek isteyenlere polis engel oldu. Çok sayıda eylemci gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, Taksim'e çıkmaya çalışan toplam 212 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

İstanbul'da 1 Mayıs gözaltıları: 200'ü aştı!

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ı İstanbul’da yasağa rağmen kutlayanlar polisin şiddetine maruz kalarak, gözaltına alındı.

1 Mayıs geçen sene olduğu gibi bu yıl da pandemi bahanesiyle yasaklandı. Salgın önlemleri gerekçe gösterilerek alanlarda 1 Mayıs kutlamaları yasaklansa da sokağa çıkarak 1 Mayıs’ı kutlayanlar polis müdahalesi ile karşılaştı.

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü’nün Taksim Tarlabaşı’nda “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartı açarak düzenlediği yürüyüşe müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

“Kampüsten sokağa, biz kazanacağız” pankartıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler ise Osmanbey’de polis saldırısıyla karşılaşırken, çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı. Mecidiyeköy’den Taksim’e yürüyen Gençlik Meclisleri üyeleri de polis müdahalesiyle karşılaştı

İSİG Meclisi, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve Birleşik İşçi Kurultayı üyelerinin gözaltına alındığını duyurdu.

 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, saat 09.00’da yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. ÇHD’nin soysal medya hesabından yapılan açıklamada, “Edindiğimiz bilgilere göre Taksim, Mecidiyeköy ve civarından şu ana kadar yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı” denildi.

 

GÖZALTI SAYISI 200’Ü AŞTI

ÇHD tarafından yapılan son açıklamada ise, gözaltı sayısının yaklaşık 204 olduğu belirtildi. ÇHD, şunları yazdı:

“Gözaltına alınanlardan 2 kişi Karaköy Karakolundan serbest bırakıldı. Mecidiyeköy’den gözaltına alınan bir gazeteci de idari para cezası kesilerek serbest bırakıldı. Diğer gözaltılar ağırlıklı olarak sağlık kontrolü ardından Vatan Emniyete götürülüyor.

Güncel gözaltı sayısı yaklaşık olarak 204. Birçok meslektaşımız ile birlikte sahadayız. Karakollarda ve hastanelerde gözaltıları takip ediyoruz.”

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs öncesinde ses ve görüntü alınmasını yasaklamıştı.

İstanbul Valiliği, Taksim’e çıkmaya çalışan toplam 212 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunma, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakma ve basın açıklaması talebinde bulunan HAKİŞ, TÜRK-İŞ, Birleşik Kamu İş, Vatan Partisi ve TGB, Hak Sen, DİSK, TEÇ-Sen, SİME-Sen, SAHİMSen, DİSK(TMMOB-TTB-KESK) sendikalarının başvuruları, salgınla mücadele ve tam kapanma tedbirlerine uygun olmak kaydıyla Valiliğimizce değerlendirilerek belirli saat aralıklarıyla bu faaliyetlere izin verilmiştir” denildi.

Açıklamada, “İl ve ilçe Hıfzıssıhha meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen sendikalar dışında ve Taksim Meydanı’na çıkmak için toplanan kişiler hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 kişi gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır” bilgileri yer aldı.

Trabzon’da Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri’nin 1 Mayıs eylemine de polis saldırdı. Saldırıda 12 kişi gözaltına alındı.

Polis Halkevleri GYK üyesi Berna Demirtaş’ı aracın altına itti. Demirtaş gözünden yaralandı.