İsrail'den işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'yle ilgili açıklama

İsrail'den yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in işgal altındaki Golan Tepeleri'ne ilişkin açıklamalarına "Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail'in bir parçası olarak kalacak" yanıtı verildi.

İsrail'den işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'yle ilgili açıklama

İsrail, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in işgal altındaki Golan Tepeleri’ne ilişkin açıklamasına, söz konusu bölgenin ‘sonsuza kadar İsrail’in bir parçası olarak kalacağı’ yanıtını verdi.

Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Golan’a ilişkin İsrail’in tutumunun açık olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Olası herhangi bir senaryoda, Golan Tepeleri İsrail’de kalacak ve Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail’in bir parçası olarak kalacak” ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a dün CNN televizyonunda “Biden yönetimi, Golan Tepeleri’ni İsrail’in bir parçası olarak görmeye devam edecek mi?” sorusu yönetilmişti.

Bunun üzerine Blinken, Golan Tepeleri’nin İsrail’in güvenliği için ‘önemli’ olduğunu söylerken, “Yasal sorular (İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğinin tanınması) başka bir konu. Eğer zaman içinde Suriye’deki durum değişirse buna yeniden bakarız ancak durum şu anda bundan çok uzak” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 25 Mart 2019’da, ‘Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını’ ilan eden başkanlık kararnamesini imzalamıştı.