İsrail Enerji Bakanı'dan 'Biz hazırız' mesajı

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesine (Eastmed) ilişkin "Türkiye ile iş birliğine hazırız. Türkiye’yi çatışmanın kaynağı yerine bölgesel bir partner olarak görmek isteriz" dedi.

İsrail Enerji Bakanı'dan 'Biz hazırız' mesajı

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Rum basınına verdiği röportajda Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesine (Eastmed) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eastmed projesinin, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) doğal gazının Avrupa’ya ulaştırılmasını sağlayacağını dile getiren Steinitz, “Bu proje oldukça önemli. Deniz altından inşa edilen dünyadaki en uzun ve en derin proje olacak. Bugünden itibaren bu projenin 5 yıl içinde tamamlanmasını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in projeye önem verdiğini ve desteklediğini kaydeden Steinitz, geçmişte İsrail gazının Türkiye’ye ihracı konusunda görüşmeler olduğunu ancak bundan bir sonuç alınmadığını hatırlatıp “Umarım bir gün Türkiye bölgeye katılır ve hatta Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun bir parçası olur. Çatışma yerine koordinasyonu seçer. Umarım tutumlarını değiştirirler. Biz Türkiye ile iş birliğine hazırız. Türkiye’yi çatışmanın kaynağı yerine bölgesel bir partner olarak görmek isteriz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı TayyipErdoğan,  İsrail’le ilişkilere ilişkin en son geçtiğimiz yıl Aralık ayında”İsrail’in Filistin topraklarına yönelik takındığı tavırları kabul etmemiz mümkün değil. Bu bizim ne adalet anlayışımıza ne ülkelerin toprak bütünlüğüne yönelik yaklaşım noktasında bizim İsrail ile ayrıştığımız noktadır. Yoksa gönlümüz arzu eder ki onlarla da münasebetlerimizi daha iyi bir noktaya taşıyalım.” değerlendirmesinde bulunmuştu.