İsrail Enerji Bakanı: Türkiye'nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılması ticari ilişkilere iyi gelir

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye'nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmak istemesi halinde memnuniyet duyacağını ve bunun ticari ilişkiler için iyi olacağını söyledi.

İsrail Enerji Bakanı: Türkiye'nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılması ticari ilişkilere iyi gelir

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ABD’nin CNBC kanalına verdiği röportajda, Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıllarda gündeme gelen ve İsrail gazının Türkiye’ye ihraç edilmesini öngören projeye değinen Steinitz, Erdoğan ile Beyaz Saray’da bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Yaklaşık 5,5 yıl önce Enerji Bakanı olduktan sonra Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile Beyaz Saray’da bir araya gelmiştik. Orada Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İsrail gazını bir boru hattıyla (Leviathan-Ceyhan) Türkiye’ye ihraç etme olasılığını konuştuk. Enerji Bakanlığı uzmanlarıyla da görüşmelerimiz oldu. Ancak maalesef sonuçsuz kaldı” ifadelerini kullandı.

İsrail gazının Türkiye’ye ihraç edilmesi projesini yeniden görüşmeye hazır olduğunu belirten Steinitz, “Şahsen umuyorum ki Türkiye bölgesel meydan okumacı rolünden yönünü bazı komşularıyla bölgesel iş birliğine doğru değiştirir. Bu açıdan Türkiye bölgesel iş birliğinin bir parçası olarak Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na katılmak isterse bundan memnuniyet duyarım” dedi. Bunun ticari ilişkiler için de iyi olacağını kaydeden İsrailli Bakan, “Doğu Akdeniz Gaz Forumu için Türkiye’ye kapıyı hiçbir zaman kapatmadık” dedi.