İsrail basını yazdı: Erdoğan sonrası Cumhurbaşkanı ve yardımcıları…

Yazıda Türkiye’deki yeni anayasa çalışmaları ile Amerika ve Batı ittifakı çerçevesinde üstlenmeye hazırlandığı jeopolitik rol arasında doğrudan bir ilişki kurulurken, Erdoğan'dan sonraki Cumhurbaşkanı'nın kim olacağına ilişkin iddialarda bulunuyor.

İsrail basını yazdı: Erdoğan sonrası Cumhurbaşkanı ve yardımcıları…

İsrail’in Israel Hayom gazetesinde ‘Alp Sevimlisoy’ ve ‘Peter Woodard’ imzasıyla yayımlanan yazı kamuoyunun gündemine girdi. Yazıda Türkiye’deki yeni anayasa çalışmaları ile Amerika ve Batı ittifakı çerçevesinde üstlenmeye hazırlandığı jeopolitik rol arasında doğrudan bir ilişki kurulurken, Erdoğan’dan sonraki Cumhurbaşkanı’nın kim olacağına ilişkin iddialarda bulunuyor. “Biden ve Batı’nın İkinci Türkiye denemesi” başlığıyla yayımlanan yazıda konuyla ilgili öne çıkan ifadeler şu şekilde:

“Yeni anayasaya göre ayrıca eski NATO generali ve Atalantikçiliğe bağlı Hulusi Akar’ın mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halefi olmasının da yolunu açmaktadır.

Akar, Cumhur İttifakı’nın iki ortağı olan AKP ve MHP’nin her ikisinin de desteğine sahip yetenekli bir yöneticidir.

Türkiye’nin birden fazla başkan yardımcısı içeren sistemi Akar’a yönetim için geniş ve istikrarlı bir zemin sağlayabilir. Diğer başkan yardımcılarının ise TBMM’nin mevcut sözcüsü Mustafa Şentop ile merkez eğilimli eski başkanlık adayı Muharrem İnce olması beklenmektedir.

Türkiye’nin Atlantikçi referansları, ilk kez Kuzey ya da Güney Amerika dışındaki bir ülkenin NAFTA serbest ticaret anlaşmasına dahil olma müzakerelerinde ilerleme kaydetmesiyle güçlenmiştir.

Osmanlı İmparatorluğunun eski bir kurumu olan Eyalet sistemi yeniden tesis edilmektedir. Bu sistem bir adanın, yönetimle ilgili işlerinin büyük oranda bağımsız bir yerel hükümet tarafından yönetilirken tam bağımsızlığı Ankara’ya verecek şekilde yarı devlet gibi davranmasına imkân vermektedir.

Türkiye’nin Azerbaycan ile tarihi bağları Türk nüfuzunu Rus etki alanının derinlerine kadar götürmüştür ve Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki Libya’da kendi baskı gücü vardır. Türk anayasasındaki yeniliklerin esnekliği, Türkiye’nin Ege, Kafkaslar ve Levant’ta istikrarın bölgesel garantörü olabileceği anlamı taşımaktadır.”