İşgal edilen Afganistan'a yönelik hava saldırısında ölenlerin yakınlarına ABD'den 'başsağlığı ödemesi'

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Ağustos ayında ABD'nin işgal ettiği Afganistan topraklarından çekilmesinin son günlerinde başarısız bir silahlı insansız hava aracı saldırında ölenlerin yakınlarına ''ödeme'' teklifinde bulundu.

İşgal edilen Afganistan'a yönelik hava saldırısında ölenlerin yakınlarına ABD'den 'başsağlığı ödemesi'

Amerikan emperyalizmi ‘barış, özgürlük, refah ve demokrasi’ götürdüğünü iddia ettiği coğrafyalarda istikrarsız ve yağmalanmış toplumlar bırakıp bölgeyi terk ediyor. Yapılan askeri operasyonlarda sivillerin hedef alınması ise bir gerçeklik. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Ağustos ayında ABD’nin işgal ettiği Afganistan topraklarından çekilmesinin son günlerinde başarısız bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı sırasında öldürülen 10 sivilin ailesine “başsağlığı ödemesi” yapma teklifinde bulundu.

T24’ye yer alan haber göre, ABD Savunma Bakanlığı, yapılan ödemelerin yanında saldırıda öldürülenlerin yakınlarının istemeleri durumunda ABD’ye taşınabilmeleri için Dışişleri Bakanlığı ile çalışacaklarını ifade etti.

PENTAGON İTİRAF ETTİ

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, saldırıda öldürülenlerin radikal İslamcı terör örgütleriyle bağlantısı olmadığını ve ABD ordusuna tehdit oluşturmadıklarını ifade etti.

Pentagon daha önce 29 Ağustos’ta gerçekleştirilen SİHA saldırısının havalimanındaki ABD askerlerine direkt tehdit oluşturan bir IŞİD üyesini hedef aldığını söylemişti. Olaydan hemen sonra ABD basınında saldırıda sivillerin öldürüldüğüyle ilgili haberler yer almıştı. Pentagon daha sonra olanları ‘trajik bir hata’ diye nitelendirdi.