İşçi düşmanlığının 'Sözcü'sü

Sözcü gazetesi sayfalarında, işçi düşmanı Yemeksepeti'ne övgüler düzen, "haber" gibi görünen bir ilan yayınlandı.

İşçi düşmanlığının 'Sözcü'sü

Uzun zamandır işçi düşmanlığı ile gündeme gelen Nevzat Aydın’nın Genel Müdürlüğünü yaptığı Yemeksepeti, Sözcü gazetesi aracılığıyla işçi düşmanlığını gizlemeye, toplumda oluşan tepkiyi sönümlendirmeye çalışıyor.

Çoğu kez motorlu kuryelerinin yaşadıkları zamanlama baskılarından dolayı kazalarla gündeme gelen Yemeksepeti, Sözcü gazetesinin örtülü reklamıyla gazete sayfalarında kendine yer buldu. Gazetenin “Bu bir ilandır” notuyla verdiği yayınladığı ilgili gazete sayfasında şirket yöneticisinin “Saha çalışanlarının güvenliği birinci önceliğimiz”, “Evet biz hızlı ticaret platformuyuz. Ama hızı kesinlikle motor sürüşünde aramıyoruz”, “Piyasanın en dayanıklı kasklarını temin etmemize ek olarak; saha çalışanlarımıza yazlık/kışlık mont, dizlik, korumalı pantolon, sudan koruyan aparatlar vb. aksesuarlar veriyoruz.” gibi ifadeleri yer alıyor

Yemeksepeti’nin bu güleryüzünün altında maskelenen gerçek ise emekçi düşmanlığını gözler önüne seriyor.

SENDİKALI İŞÇİLERİ İŞTEN ATTI

Yemeksepeti’nde TÜMTİS Sendikası ile örgütlü 3 işçi, sürüş güvenliğinin tehlikeye atıldığı iddiasıyla önceki gün işten çıkarılmıştı. İşten çıkarmaların 8 Temmuz’da şirket içerisinde toplu sözleşme için çoğunluğu sağlamasının ardından yapılması dikkat çekmişti.

FAZLA MESAİ ÜCRETİNİ LÜTUF GİBİ ANLATMIŞTI

Sosyal medya hesaplarından Yemeksepeti’ni eleştirenlere karşı Aydın, “Bizi hunharca eleştirenler beni trollerle linç edeceklerine, bu arkadaşlarımızı bu şartlarda çalıştırdığımız için teşekkür ederek işe başlamalılar önce. Umarım şartlarını daha da iyileştirebiliriz gelecekte” ifadelerini kullandı.

Nevzat Aydın’ın açıklamasında emekçinin tarihsel kazanımları ve yurttaşlık hakları yokmuş gibi tepeden bakan üslubu dikkat çekmişti.

TAMİR MASRAFLARINI KURYEYE ÖDETTİ

Yemeksepeti, İstanbul’da yağan karın ardından yaşanan kazalardaki hasarı emekçinin cebinden ödetmişti. Buzlu havalarda bile paket gönderimine yollanan kuryelere uygulanan performans testleri işçiyi uygunsuz koşullarda çalışmaya zorluyor.

LOGOSUNDAN İŞÇİYİ SİLDİ

DİSK’e bağlı Nakliyat İş’in Yemeksepeti’nde örgütlenmeye başlamasının ardından patron Nevzat Aydın, sendikanın toplu iş sözleşmesinde yetki aşamasına geleceği aşamada, örneği görülmemiş bir şekilde hile ve muvazaaya başvurarak, yasalara, yargı kararlarına aykırı bir şekilde resmi evrakta sahtecilik yapmış ve Yemeksepeti’ni Taşımacılık İş kolunu, 10 No’lu Ticaret, Eğitim, Büro İşkolu olarak değiştirmişti. Böylece Nakliyat-İş’e bağlı işçilerin üyelikleri düşürülmüştü.

Pek çok emek, meslek ve tüketici örgütlerinin boykot çağrısı yaptığı Yemeksepeti, bugün 20 yıldır kullandığı logoda da değişikliğe gitti. Şirket, logodaki kurye figürünü kaldırdı.