İnşaat Mühendisleri Odası: Her üç inşaat mühendisinden biri, genç mühendislerin yarısı işsizdir

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun, "Türkiye`de İnşaat Mühendisleri Gerçeği: İş, İstihdam ve İşsizlik” raporu hakkında açıklama yaptı. Açıklamada; “Bugün yaklaşık her üç inşaat mühendisinden biri, genç mühendislerin ise yarısı işsizdir” denildi.

İnşaat Mühendisleri Odası: Her üç inşaat mühendisinden biri, genç mühendislerin yarısı işsizdir

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi İMO Yönetim Kurulunun “Türkiye’de İnşaat Mühendisleri Gerçeği: İş, İstihdam ve İşsizlik” raporu hakkında basın açıklaması yaptı.

İnşaat mühendisleri işsiz ve güvencesizse yapı güvenliğinin de tehdit altında olacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İnşaat mühendisliği mesleği, güvenli ve sürdürülebilir yapılaşma açısından önemi ve gerekliliği tartışılamaz bir meslek alanıdır. Yapı üretiminin, insanların can ve mal güvenliği açısından en kritik üretim faaliyetlerinden biri olduğu dikkate alınırsa bu üretimin doğru bir şekilde planlanması, gerçekleştirilmesi ve denetlenmesi açısından inşaat mühendisleri hayati bir rol oynamaktadırlar.

YALNIZCA İŞSİZLİK DEĞİL, HAK GASPLARI VE İTİBAR ZEDELEYİCİ UYGULAMALAR DA SÖZ KONUSU

Bu kadar önemli bir üretimin temel unsuru olan inşaat mühendisleri, tarihimizde görülmemiş bir işsizlikle karşı karşıyadır. İnşaat mühendisleri yalnızca işsizlikle değil, haklarının gasp edilmesi ve mesleki itibarını zedeleyen uygulamalarla da boğuşmaktadırlar. İşsizlik sadece işsiz kalan meslektaşlarımızı etkilemiyor. İşsizlik, mesleğimizin her alanında emeği ile geçinen meslektaşlarımızın düşük ücretlerle çalıştırılmasına ve hak kaybına uğramasına vesile olmaktadır. Özellikle genç mühendislerin çok düşük ücretlerle imzalarının istismar edilmesine de sebebiyet vermektedir”

“SİYASAL İKTİDAR ÇIKAR GRUPLARI YANINDA SAF TUTMAKTADIR”

Serbest piyasa kuralları gereği, maliyetleri düşürme politikalarının, mühendislik hizmetlerinin fiilen ortadan kaldırılmasına veya niteliğinin düşürülmesine neden olduğu aktarılan açıklamada; “Siyasal iktidar aldığı-almadığı önlemlerle bu duruma ya seyirci kalmakta ya da çıkar grupları yanında saf tutmaktadır.

Mühendislik hizmetlerindeki açık her doğa olayında topluma bedel ödettirmektedir. Verilmeyen her mühendislik hizmeti güvenlik açığı, iş cinayeti, enerji kaybı, maliyet artışı, olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysa ki, kamu yararını gözeten bir anlayış değişikliği ve basit önlemlerle kağıt üzerinde veriliyormuş gibi görünen mühendislik hizmetlerinin gerçekten yapılmasını sağlamak ve bu sayede işsizliği ortadan kaldırmak mümkündür.

Bu hizmetlerin kağıt üzerinden gerçeğe dönüşmesi, topraklarının neredeyse tamamı deprem gibi afet riskleri taşıyan ülkemizin can ve mal güveliği açısından da son derece önemlidir” denildi.