İngiltere'de enerji krizi büyüyor

Dünya'da enerji fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle İngiliz enerji şirketleri enerji piyasasından çekilmeye devam ediyor. Şirketler artan enerji maliyetlerinin faturasını halka ödetemedikleri için enerji piyasasından çekildiklerini açıkladı.

İngiltere'de enerji krizi büyüyor

İngiliz enerji denetim kuruluşu Ofgem, ülkede iki enerji şirketinin daha iflas ettiğini bildirdi. Ofgem’den yapılan açıklamada British Petroleum’un (bp) yüzde 24 hisse payına sahip olduğu Pure Planet ve Colorado Energy adlı şirketlerin faaliyetlerini durdurarak iflas bildiriminde bulundukları belirtildi. Adı geçen şirketlerin iflasları ile beraber dünya çapında yaşanan enerji kriziyle berber iflas eden İngiliz şirket sayısı 11’e yükseldi.

İFLAS AÇIKLAMASI

Pure Planet, yaptığı iflas açıklamasında, faturalardaki üst limit sınırlaması nedeniyle artan enerji maliyetlerini müşterilerine yansıtamadığı için mevcut durumun “sürdürülemez” olduğunu bildirdi.

Açıklamada, İngiliz hükümetinin ve denetim kuruluşu Ofgem’in enerji şirketlerinden maliyetin altında satış yapmasını beklediği, bp’nin ise şirketten desteğini çekme kararı aldığı ifade edildi.

bp’den yapılan açıklamada “Uzun süredir devam eden önemli çalışmalara rağmen, bp’nin bu ilişkiyi sürdürmesinin artık ticari olarak uygun olmadığı sonucuna vardık ve bu zor kararı aldık.” ifadesi yer aldı.

İflas eden Pure Planet’ın 235 bin, Colorado Energy’nin ise 15 bin müşterisi, Ofgem tarafından alternatif enerji şirketlerine yönlendiriliyo

Ofgem’den yapılan açıklamada ise son haftalarda küresel ölçekte doğal gaz fiyatlarında yaşanan artışın enerji şirketleri üzerinde daha önce benzeri görülmemiş bir baskı oluşturduğu kaydedildi.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

İngiltere İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng daha önce artan doğal gaz talebi karşısında arzın yetersiz kalması nedeniyle ülkede oluşan yüksek fiyat krizini çözüme ulaştıracakları vaadinde bulunmuştu.

Kwarteng, artan doğal gaz fiyatlarını üst fiyat sınırı uygulaması nedeniyle doğrudan tüketicilere tam olarak yansıtamayan büyük çaplı enerji şirketlerine kredi desteği sağlanmasının bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini söylemişti.