İngiltere Savunma Bakanı: Türkiye gibi ülkelerde mülteci merkezleri kurmayı planlıyoruz

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere’nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan sığınmacılar için merkezler kurma planı yaptığını belirtti.

İngiltere Savunma Bakanı: Türkiye gibi ülkelerde mülteci merkezleri kurmayı planlıyoruz

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Afganistan’da yaşanan krizi değerlendirdi.

Erdoğan görüşmede, “Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama sorumluluğunu uygun şartların oluşması halinde devam ettirebileceklerini” söyledi.

İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada ise görüşmeye ilişkin“İki lider, Afganistan’da kurulacak yeni hükümetin ülkedeki her türden nüfusu temsil etmesi, kadınların ve azınlıkların haklarını koruması gerektiği ve Taliban’ın bu konuda sözleriyle değil eylemleriyle değerlendirileceği fikirlerini paylaştı” ifadeleri yer aldı. Başbakanlığın açıklamasında, iki liderin de BM koordinasyonunun bu çabanın merkezinde yer alacağı üzerinde hemfikir olduğunu belirtilerek, “Erdoğan ve Johnson ülkelerin yardım ve mülteciler üzerindeki yük paylaşımını taahhüt etmeleri gerektiği konusunda anlaştılar” denildi.

‘MÜLTECİ MERKEZLERİ’

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere’nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan sığınmacılar için merkezler kurma planı yaptığını belirtti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; The Mail on Sunday gazetesinde bugün yayımlanan makalesinde Wallace, planın detaylarından bahsetmezken, ayrıca ABD’nin Afganistan’ı terk etmek için son tarihi olan 31 Ağustos’tan önce “hiçbir ülkenin tahliyelerini tamamlayamayacağını” ifade etti.