IMF'den Türkiye açıklaması

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yapılan açıklamada 'Türkiye'de gevşetilen para politikasıyla birlikte enflasyon beklentilerinin 'çıpasını kaybetme' ihtimali belirdi' denildi.

IMF'den Türkiye açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF), ‘ABD başta olmak üzere artan enflasyonist baskılara ve Omicron varyantının sebep olduğu belirsizliklere’ değinerek, ABD para politikasının enflasyon risklerine daha fazla odaklanması gerektiğini belirtti.

ABD’de uzun dönem enflasyon beklentileri artsa da tarihi ortalamalara yakın seyrettiğini ve çıpasını koruduğunu belirten IMF, avro bölgesinde de enflasyon beklentilerin yükseldiğini ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik enflasyon hedefi çıpasına daha yakınlaşacak gibi gözüktüğünü ifade etti.

Reuters’in haberine göre, IMF, Türkiye’nin istisna teşkil ettiğini, ‘yükselen enflasyona rağmen gevşetilen para politikasıyla birlikte’ enflasyon beklentilerinin ‘çıpasını kaybetme’ ihtimalinin belirdiğini belirtti.

IMF’den yapılan açıklamada çekirdek enflasyonun artışında artan talep, tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar ve ücret baskıları gibi birçok sebebin yattığı ifade edildi.

*Çıpa, ekonomik karar alma süreçlerinde referans olarak alınan büyüklükleri ifade etmek için kullanılıyor.