İlk önce Hasankeyf'i katlettiler şimdi de Erdoğan'a özel helikopter pisti yaptılar

Hasankeyf‘e baraj yapılması nedeniyle tarih yok edilirken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan için bölgede helikopter pisti yapıldı.

İlk önce Hasankeyf'i katlettiler şimdi de Erdoğan'a özel helikopter pisti yaptılar

Adı Veysel Eroğlu Barajı olarak değiştirilen Ilısu Barajı nedeni ile 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf sular altında bırakılmıştı. Ilısu Baraj bendinin bulunduğu alana da gitmesi beklenen Erdoğan’ın yol güzergahında Hasankeyf’e uğraması da bekleniyor.

Erdoğan’ın katılacağı törenle “Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES”in açılışı bugün gerçekleştirilecek.

Anka’nın aktardığına göre; antik kentin kayalar ile dolgu yapılan tarihi İpek Yolu üzerindeki alana Erdoğan’ın uğraması durumunda helikopterinin inebilmesi amacıyla pist yapıldığı görüldü.

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için gerekli 10 kriterden 9’unu yerine getirmesine rağmen, hükümet düzeyinde başvuru yapılmadığı için listeye giremeyen Hasankeyf, geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nın suları altında kalmıştı.

Bu projenin devreye girmesiyle Siirt, Şırnak, Mardin, Batman ve Diyarbakır’da toplamda 199 yerleşim alanı sular altında bırakılmıştı. Baraj havzasında geçtiğimiz ekim ayında suların kontrollü çekilmesi nedeniyle, binlerce balık ölmüştü. Barajdaki su seviyesi, yeniden yükselirken bu defa da kirlilik ortaya çıkmıştı. Bu yıl, neredeyse petrol rengini andıran barajda balık ölümleri yine başlamıştı.

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Mehmet Kızmaz da “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni’ne katılacak, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 36 fabrika ve Şehir Stadyumu ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine iştirak edecek” ifadeleriyle Hasankeyf’i paylaştı.