İlerici Kadınlar Derneği, İstanbul ve İzmir'de laiklik için kadınları sokağa çağırıyor

Son günlerde yaşanan laiklik karşıtı siyasi manevralara karşı İKD laikliği savunmak için İzmir ve İstanbul'da eşzamanlı buluşuyor.

İlerici Kadınlar Derneği, İstanbul ve İzmir'de laiklik için kadınları sokağa çağırıyor

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), son dönemlerde Anayasa’nın laiklik ilkesini alenen ayaklar altına alan AKP iktidarına karşı eylem çağrısında bulundu. İKD’nin açıklamasında, “Afganistan’da Taliban’ın iktidarı almasını büyük bir coşku ile karşılayan ve ülkemizde Taliban yönetimine öykünen gerici kesimler şer-i hukuk talep etmektedirler” sözlerine yer verilirken Ali Erbaş’ın son dönem soyunduğu görevin alenen şeyhülislamlık olduğu vurgulandı. Laiklikten vazgeçmiyoruz sloganıyla tüm emekçi kadınları eyleme çağıran İKD, yaptığı duyuruda İzmir ve İstanbul’da yapılacak eylemlerin yer ve saatlerini duyurdu:

İSTANBUL

25 EYLÜL CUMARTESİ SAAT:18:00 KADIKÖY SÜREYYA OPERASI ÖNÜ

İZMİR

25 EYLÜL CUMARTESİ SAAT:19:00 Alsancak, Kıbrıs Şehitler Caddesi, Halkbank önü

İlerici Kadınlar Derneği tarafından yapılan çağrının tamamı şu şekilde:

Afganistan’da Taliban’ın iktidarı almasını büyük bir coşku ile karşılayan ve ülkemizde Taliban yönetimine öykünen gerici kesimler şer-i hukuk talep etmektedirler. Bununla birlikte son günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Anayasanın laiklik ilkesini alenen ayaklar altına alan söylem ve eylemleri ile adeta bir şeyhülislamlık görevi görmeye başladığına tanık oluyoruz. Adli yıl açılışında ortaya çıkan fotoğraf ve sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın laiklik karşıtı açıklamaları AKP iktidarının adım adım laikliği tasfiye girişimlerinin yeni bir aşamaya taşınmak istendiğini göstermektedir. Ülkemiz 12 Eylül faşist darbesiyle birlikte gerici bir tahakküm altına alınmış, bu tahakkümün ürünü olarak bugün AKP eliyle yeni bir rejim inşa edilmiştir. Son yirmi yılda atılan adımlarla Cumhuriyetin bütün kazanımları rafa kaldırılmış, laiklik ilkesi Anayasada lafzi düzeyde kalmıştır.

Laikliğin adım adım tasfiye edilmesine, ülkemizin karanlığa sürüklenmesine kadınlar sessiz kalmayacak. Laikliğin tasfiyesi en başta kadınların esaret altına alınmasıdır. Taliban’a öykünenlerin bu ülkenin geleciğini karartmasına izin verilemez .Gericiliğe karşı mücadelemiz kadınların eşit ve özgür yaşayacakları bir düzen kurulana dek sürecektir.

Laiklik için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Gericiliğe boyun eğmeyen bütün kadınları basın açıklamamıza destek vermeye çağırıyoruz.