İlaç fiyatlarında yüzde 100'den fazla zam hazırlığı

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, döviz kurunda yaşanan dalgalanmaya dikkat çekerek ilaçlara yeni yılda en az yüzde 120’lik zam gelebileceği öngörüsünde bulundu.

İlaç fiyatlarında yüzde 100'den fazla zam hazırlığı

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, ilaç fiyatlarına yüzde 120 zam hazırlığı yapıldığını öne sürdü.

Türkiye’de her yıl Şubat ayında ilaç fiyat kararnamesinin yayımlandığını ve o sene içerisinde ithal ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak sabit avro kurunun belirlendiğini ifade eden Taşcıer, “İthal ilaçlar için sabit avro kuru 2018’de 2,69 TL, 2019’da 3,40 TL, 2020’de 3,81 TL ve 2021’de de 4,57 TL olarak belirlenmişti. Bugün ise avro kuru 19,20’yi bile görmüş durumda. Görünen o ki kararname yayınlanana kadar 25 TL’yi de geçecek. Böyle bir ortamda ilaç fiyatlarında olağanüstü zamlar görmemiz artık beklenti değil, bir kesinlik haline geldi” dedi.

“YÜZDE 170’İ DE BULABİLİR”

BirGün‘den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, “Firmaların ilaç tedariğini sürdürmesi ve yeni bir ilaç kıtlığının baş göstermemesi için zam yapılması kaçınılmaz bir gerçek” diyen Taşcıer, şunları söyledi:

“Firmalar, mevcut koşullarda ilaç göndermek istemiyor. Bu zamların temel sebebi AKP’nin ekonomiyi batırmasıdır. Bugün itibariyle sabit avro kuru ile güncel kur arasındaki fark 4 katı aştı. 2021 yılı için sabit kur 4.57 olarak belirlendiğinde güncel kur o gün için 9 lira seviyesindeydi. Yani arada yaklaşık iki katlık bir fark vardı. Bu yıl da bu farkın hemen hemen iki kat olarak korunacağı öngörülürse, ilaçlara yeni yılda en az yüzde 120’lik bir zam geliyor demektir. Türk lirası, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının akıl ve bilim dışı ısrarıyla daha da değer kaybetmeye devam ederse bu oran yüzde 160-170’lere bile varabilir. AKP’li milletvekilleri ‘gerekirse ekmeğin içine soğan koyar yeriz’ diyor da, vatandaş ilaçlar için ne yapacak? ‘Gerekirse bir hapı dörde böler milletimiz’ mi diyecekler? Erdoğan ve arkadaşlarının ülkeyi içinde sürüklediği ekonomik kriz, halk sağlığı için bir tehdit haline geldi. İnsanlar bu krizin faturasını maalesef canıyla, sağlığıyla ödeyecek.”