İkizdere'de direniş devam ediyor: Bakanlığı Cengiz İnşaat’a mı bağladınız?

"Aldığınız proje dağıtım dosyası, başvuru yaptığınız dosyanın adresinde Cengiz İnşaat gözüküyor. Bakanlığı Cengiz İnşaat’a mı bağladınız? Bu devlet, Cengiz İnşaat’tan mı ibaret?"

İkizdere'de direniş devam ediyor: Bakanlığı Cengiz İnşaat’a mı bağladınız?

Rize İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’nde AKP’den aldığı milyarlarca liralık kamu ihaleleriyle bilinen Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taşocağına karşı köylülerin direnişi devam ederken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden gelen bir yetkili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ancak, Avukat Yakup Okumuşoğlu ile İkizdereliler toplantıya büyük tepki gösterdi.

Köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, “Aldığınız proje dağıtım dosyası, başvuru yaptığınız dosyanın adresinde Cengiz İnşaat gözüküyor. Bakanlığı Cengiz İnşaat’a mı bağladınız?” diye sordu.

İş makineleri aralıksız çalışırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yöre halkını yapılacak taşocağı hakkında bilgilendirmek üzere bir toplantı düzenledi.

“BAKANLIĞI CENGİZ İNŞAAT’A MI BAĞLADINIZ?”

Bilgilendirme toplantısı ikna toplantısına dönüşürken toplantıda söz alan köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Ulaştırma Bakanlığı’nın reklamını yapıyorsunuz deminden beri, bizim devletimiz, bizim bakanlığımız, gurur duyuyoruz ama mühendislik diyorsunuz… Çorlu’da 24 kişi gidiyor yapmış olduğunuz altyapıdan. Mühendislik çalışması dediğiniz hatalardan birisidir. Buranın altında insanlar yaşıyor, buranın üstünde köyler var. Siz burayı 3 sene de işletseniz, 4 sene de işletseniz dinamit atacaksınız her gün… Aldığınız proje dağıtım dosyası, başvuru yaptığınız dosyanın adresinde Cengiz İnşaat gözüküyor. Bakanlığı Cengiz İnşaat’a mı bağladınız? Bu devlet, Cengiz İnşaat’tan mı ibaret?”

Okumuşoğlu’nun tepkisine karşı kürsüdeki bakanlık yetkilisinden sadece “Sabredin” yanıtı gelirken köylülerin büyük bir kısmı, sorularına yanıt alamayınca salonu terk etti.

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’ın haberine göre, toplantının ardından açıklamalarda bulunan avukat Okumuşoğlu, “Yetkili doğru olmayan bilgiler verdi. Burada bir taşocağı daha yapmak için izin aldıklarından hiç bahsetmedi. Önce halka bilgilendirme toplantısı yapılır. ÇED süreci işletilir ama ÇED’den çıkararak bu projeleri yapıyorlar. Vadide talana imza atıp bilgilendirme toplantısı yapılmasının ne anlamı var?” dedi.

BAROLARA ÇAĞRI

Barolara çağrıda bulunan Okumuşoğlu, “Tek çözüm projenin iptali. Biz burada kaybedersek herkes kaybeder. Hukukçu arkadaşlarımız hukuki destek versin, herkes bir şey yapsın” diye konuştu.

CENGİZ, BAKANLIĞI SUÇLADI

Cengiz İnşaat, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait ‘Rize İyidere Lojistik Limanı’ projesi, firmamızca gerçekleştirilecektir. Hammaddenin temin edilmesi planlanan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı, bakanlık tarafından seçilmiştir. Bu süreçte şirketimizin herhangi bir tespit yetkisi veya tasarrufu bulunmamaktadır” dedi.