İKD'den İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı eylem çağrısı

"Eşitlik, özgürlük ve laiklik için mücadeleyi büyütmek, İstanbul Sözleşmesi’ne ve haklarımıza sahip çıkmak alanlarda olmaya devam edeceğiz."

İKD'den İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı eylem çağrısı

Türkiye, AKP ve gerici çevrelerin hedef haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi’nden Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile ayrıldı.

“Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Karara göre feshedilmişti.

Kamuoyunun çok ciddi tepkisine yol açan bu gelişmeye kadın örgütlerinden de tepki gecikmedi.

İKD, AKP’nin bu kadın düşmanı uygulamasına karşı tepkisini gösterirken; bugün 15.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanma çağrısında bulundu.

İKD’den yapılan açıklama şöyle:

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ GERİCİLİĞİN VE KADIN DÜŞMANLIĞININ TESCİLİDİR!

İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedilmesi nasıl bir iktidar ile karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha göstermiştir.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesini öngören İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kadın düşmanlığının göstergesidir. Ülkemizde neredeyse her gün en az bir kadın cinayetinin işlendiği, kadınların sokak ortasında tekmelendiği bir tabloda AKP iktidarının aldığı bu karar kadına yönelik şiddetin adeta teşvik edilmesidir.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması aynı zamanda AKP iktidarının gerici politikalarının bir uzantısıdır. Bu karar İstanbul Sözleşmesi’ni hedef haline getiren tarikatların, cemaatlerin ve gerici örgütlenmelerin talepleri doğrultusunda ve bir seçim pazarlığı malzemesi olarak alınmıştır. Laikliğin fiili olarak tasfiye edildiği AKP’nin Yeni Türkiye’sinde kadınların yaşamları hiçe sayılırken, adım adım gerici bir toplumsal yapı inşa edilmektedir.

Bu karar aynı zamanda Cumhuriyet’in tasfiyesiyle birlikte başkanlık sistemi adı altında dayatılan tek adam rejiminin karakterini de bir kez daha ortaya koymuştur. Meclis kararıyla onaylanan uluslararası bir sözleşmenin bir gece vakti adeta bir ferman ile iptali meclisin herhangi bir hükmünün olmadığının da ilanıdır.

AKP iktidarı bu karar ile kadın düşmanlığını bir kez daha tescillemiştir. Sömürüye ve gericiliğe boyun eğmeyen kadınlar bu kararı yırtıp atacaklardır. Bir kez daha buradan ilan ediyoruz:

Kadınlar fetvalarınıza da fermanlarınıza da sığmaz!

Kadın düşmanı bu kararı reddediyoruz!

Eşitlik, özgürlük ve laiklik için mücadeleyi büyütmek, İstanbul Sözleşmesi’ne ve haklarımıza sahip çıkmak alanlarda olmaya devam edeceğiz.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ

20.03.2021”