İKD'den İstanbul Sözleşmesi eylemi: Bu karanlığı yırtacağız!

İlerici Kadınlar Derneği üyeleri, İstanbul Sözleşmesi'nin İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılması kararına karşı bir kez daha sokağa çıkarak "“Sözleşmeden vazgeçmiyoruz", "Laiklikten vazgeçmiyoruz" dedi.

İKD'den İstanbul Sözleşmesi eylemi: Bu karanlığı yırtacağız!

İlerici Kadınlar Derneği, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal kararına ilişkin Kadıköy’de basın açıklaması gerçekleştirdi.

2011 yılında İstanbul’da imzalanan ve bu nedenle “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasının Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gecede geri çekilmesi kararı alınmıştı. Sözleşme feshinin 1 Temmuz 2021’de sona ereceğine ilişkin karar da Resmi Gazete’de yayımlandı.

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) üyeleri, sözleşmeden geri çekilinmesini bir kez daha protesto etmek üzere Kadıköy Süreyya Operası önünde toplandı.

İKD adına konuşma yapan İKD GYK üyesi Yurdan Kaya, çekilme kararının kabul edilemez olduğunu belirterek kadınları gericiliğe karşı mücadeleye çağırdı. Kaya konuşmasına şöyle devam etti:

“Son yirmi yılda kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığı günler geçirdik, geçiriyoruz.

Kadınları şiddetten, cinayetlerden koruyan yasalar ya birer birer tasfiye ediliyor, ya kaldırılmaya çalışılıyor ya da uygulanmıyor.

Tarikatların, cemaatlerin, diyanetin, gerici basının talepleri doğrultusunda atılan bu adımlar gerici AKP hükümetinin derdinin sadece İstanbul Sözleşmesi olmadığını gösteriyor.

Bugün kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın ve eşitsizliğin nedeni, sömürü ve onun ayrılmaz parçası gericiliktir. Laikliğin yıllar boyunca adım adım tasfiye edilmesi ise AKP’nin toplumsal yapıdaki gerici dönüşümü tamamlama çabasıdır. Ondandır ki daha dün Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinin yemin töreninde “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölümü keyfince çıkarma cüreti gösterebiliyorlar.

Bir kez daha söylüyoruz: Gericiliğe geçit vermeyeceğiz, Laiklikten vazgeçmeyeceğiz!

Sömürünün derinleştiği, gericiliğin kadınların yaşamını esir aldığı ülkemizde bütün kadınları İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya, ilericilikten, emekten, aydınlanmadan yana saf tutmaya, laiklik için mücadele etmeye çağırıyoruz.

Bu karanlığı yırtacağız!”

Kaya’nın ardından İKD tarafından yapılan basın açıklaması okundu.

Kadınlar “Fetvanız batsın, kadınlar yaşasın”, “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz”, “Laiklikten vazgeçmiyoruz” sloganları atarak eylemi sonlandırdı.