İKD'den Anneler Günü mesajı

İlerici Kadınlar Derneği, Anneler Günü vesilesiyle bir açıklama yayımladı.

İKD'den Anneler Günü mesajı

İlerici Kadınlar Derneği, Anneler Günü vesilesiyle bir açıklama yayımladı.

İKD’den yapılan açıklamada pandemi koşullarında ‘anne olma’ya dikkat çekilirken; “Pandemi koşullarında ekonomik kriz, işsizlik ve yoksullukla boğuşmak durumunda kalan milyonlarca annenin en büyük kaygısı ise çocuklarının geleceğidir.” denildi.

‘Eşitlikçi bir düzende her gün annelerin olacaktır’ başlıklı açıklamada “Her fırsatta anneliği kutsadığını iddia eden, kadınlara daha fazla doğurun diyen bu düzen özünde çocukların ve kadınların geleceğini karartmaya devam etmektedir.” ifadelerine de yer verildi.

İKD’nin Anneler Günü açıklaması şöyle:

EŞİTLİKÇİ BİR DÜZENDE HER GÜN ANNELERİN OLACAKTIR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da armağan yarıştırılan Anneler Günü bugün daha fazla tüketim kültürünün bir uzantısı haline getirilmiştir. Oysa bugün kadınlar işsizlik, yoksulluk, geçim sıkıntısı, gerici saldırılar, şiddet ve cinayetlerin olağanlaştırıldığı bir düzene mahkum edilmektedir.

Pandemi koşullarında ekonomik kriz, işsizlik ve yoksullukla boğuşmak durumunda kalan milyonlarca annenin en büyük kaygısı ise çocuklarının geleceğidir.

Anne olma hakkını kullansın ya da kullanmasın bütün kadınlar pandemi ile birlikte geleneksel rollerine hapsedilmiş, ev içi iş yükü, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı kadınların omuzlarına yüklenmiştir.

Öte yandan kadınları aile içi ya da annelik rolleri olmaksızın anmak dahi istemeyen AKP iktidarının kadını ikincilleştiren politikaları bu yükü daha da arttırmaktadır. Anne olmayan kadın eksiktir yarımdır gibi gerici söylemlerle kadınları bir kalıba sığdırmaya çalışan bu anlayış bütün toplumun ortak sorumluluğu olması gereken çocuk bakımını kadınların asli görevi haline getirmektedir.

Her fırsatta anneliği kutsadığını iddia eden, kadınlara daha fazla doğurun diyen bu düzen özünde çocukların ve kadınların geleceğini karartmaya devam etmektedir.

Çocukların, kamusal hizmetler devreye sokularak bütün toplumun sorumluluğunda olduğu, kadınların eşit birer yurttaş olarak özgürce yaşadığı bir düzende her gün annelerin olacaktır.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ

09.05.2021