İhbar ediyorum deyip açıkladı: Belediyede AKP döneminde büyük ihale vurgunu

“SGK isterse bu ihaleyi kamu menfaati açısından iptal eder. Devletin bu satışla zarara uğratıldığı ortada. Bunu ihbar ediyorum ve gereğinin yapılmasını istiyorum.”

İhbar ediyorum deyip açıkladı: Belediyede AKP döneminde büyük ihale vurgunu

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’in en merkezi yerinde, belediye binasıyla bitişik yerde bulunan plaza “yok pahasına” satıldı. Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet “Büyük rant var” dediği satış sürecini anlattı.

Buna göre AKP’li Nevzat Doğan döneminde belediye SGK’ya borçlandı. 16 milyon borcuna karşılık, belediye, ticaret merkezi olan Belsa Plaza’nın B Bloğunu 2016’da SGK’ya devretti. Seçimi kazanan İzmit’in CHP’li belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet tüm bağımsız bölümlerin belediyeye devredilmesi, İzmit Vadi Evlerinde bulunan konutların borçlarına karşılık alınmasını için başvurdu. O binada belediyeye ait bazı birimlerin kurs merkezlerinin bulunduğunu ve bunlar için 1 milyon lira kira ödendiğini hatırlattı. Ancak SGK tüm başvuruları reddetti.

SGK Başkanlığı binayı bu yıl satışa çıkardı. Belsa Plaza’da bulunan ayrı ayrı tapulu 176 iş yeri için tek ihaleye çıkıldı. 5 yıl önce 16 milyon liraya SGK’ya geçen bina doların 9 TL’ye yaklaşmasına rağmen 16.5 milyon liradan ihaleye çıkarıldı. İlk ihalede alıcı çıkmadı. İkinci ihaleye bir firma ile bir kişi katıldı. Firma 17 milyon 300 bin lira teklif verdi. İş adamı Mustafa Hatipoğlu 17 milyon 310 bin lira teklif verdi. Böylece ihale Hatipoğlu’nda kaldı.

80 MİLYON TL’LİK BİNAYI 17 MİLYONA SATMIŞLAR

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan İzmit Belediye Başkanı Hürriyet söz konusu ihaleye isyan etti. Aynı zamanda hukukçu olan Hürriyet, ihaleye ilişkin şunları söyledi:

“Biz bu satışın danışıklı dövüş olduğunu biliyoruz. 5 yıl önce 5 milyon dolara SGK tarafından alınan plaza, 5 yıl sonra dolardaki büyük artışa rağmen 2 milyon dolara kentin göbeğindeki plaza peşkeş çekildi. Aynı plazada Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait iş yeri metrekaresi 35 bin liradan satıldı. SGK’nın satışında ise metrekaresi 3 liraya bile gelmiyor. O derece büyük bir rant var. 17 milyon 310 bin liraya satılan binanın değeri hesaplamalarımıza göre en az 80 milyon lira. SGK isterse bu iş yerlerini ayrı ayrı satabilir ve gelirini daha artırabilirdi. Ortada büyük bir kamu zararı var.”

‘İHBAR EDİYORUM, GEREĞİ YAPILSIN’

“SGK isterse bu ihaleyi kamu menfaati açısından iptal eder. Devletin bu satışla zarara uğratıldığı ortada. Bunu ihbar ediyorum ve gereğinin yapılmasını istiyorum.”