Hulusi Akar: F-35 programına dönmek istiyoruz

Rusya ile de ikinci parti S-400’ler için görüşmeler yapıldığını belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'ye S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısı yaptı.

Hulusi Akar: F-35 programına dönmek istiyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara’da yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek ABD ile süren S-400 anlaşmazlığına ve ABD yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için öncelikle ABD’nin Patriot ve Fransa-İtalya yapımı SAMP-T sistemlerini satın almak istediğini, bu girişimin sonuçsuz kalması üzerine Rusya’dan S-400’ün alındığını yineledi.

S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci paket alımı için Rusya’yla görüşmelerin sürdüğünü belirten Akar, bu konu nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulayan ABD’yi sorunun çözümü için diyaloğa davet etti.

İKİNCİ PAKET S-400’LER

Bakan Hulusi Akar, “ABD ve Avrupalılarla görüştük. Maliyet, teknoloji transferi, ödeme şartları, teslimat, üretim gibi konularda maalesef uygun cevaplar alamadık. Olumlu cevap veren Rusya’dan bunu ülkemiz için temin etmemiz gerekti” ifadelerini kullandı. S-400’lerin birinci paket alımında kontrollerin devam ettiğini söyleyen Akar, ikinci paket alımı için ise görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

“F-35 PROGRAMINA DÖNMEK İSTİYORUZ”

Reuters‘in aktardığına göre, S-400’lerin, Amerikan F-35 savaş uçakları için sorun teşkil edeceği görüşüne katılmadığını aktaran Akar, konuyla ilgili sorunların diyalog yolu ile çözülebileceğini ifade etti. Türkiye’nin F-35 programına dönmek istediğini vurgulayan Akar, “F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım” dedi.

“BİDEN’IN YAPTIRIM KARARINI GÖZDEN GEÇİRMESİNİ BEKLİYORUZ”

ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarını yanlış bulduğunu kaydeden Akar, “Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde ABD’nin bu kararını gözden geçirmesini ve normalleşmeye geçmeyi bekliyoruz” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE S-400’LERDEN VAZGEÇER Mİ?’

Akar, ‘Türkiye, S-400’lerden vazgeçer mi’ sorusu üzerine, “Geldiğimiz noktadan geri dönmek çok sorunlu bir durum. ABD çözüm için istekliyse teknik düzeyde çalışarak bir çözüm bulunabilir” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Patriot sistemi alma isteğinin de devam ettiğini vurgulayan Akar, “Bu toplantının yeniden başlatılmasını bekliyoruz. Ama konuşma, cevap olmadan yaptırımlarla, tehdit diliyle bir yere varmak mümkün değil. Diyalogla ancak çözüm bulabiliriz” dedi.