Hulusi Akar'dan S-400 açıklaması: Türkiye’ye hava taarruzu oldu da mı kullanmadık?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400'ler için "Gerekli zamanda ve yerde kullanacağız" açıklaması yaptı.

Hulusi Akar'dan S-400 açıklaması: Türkiye’ye hava taarruzu oldu da mı kullanmadık?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’te Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşüldüğü oturumda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerinin kullanımı konusunda Akar, “Savunma sistemi olduğu için bunu herhangi bir şekilde tenkit edilmesi uygun değil. 84 milyonun güvenliği için savunacağız. Biz 90’lı yıllardan beri ülkemizi ve milletimiz uzun menzille bölge ve hava savunma sistemi tedarik için çalıştık. Kriterlerimiz var, ortak üretime kadar şartlar var. Amerika Birleşik Devletleri’ni dolaştık, en sonunda şartları karşılayan S400 oldu. Açık yapıldı bu. S-400 nerede? Türkiye’ye hava taarruzu oldu da mı kullanmadık. Hava savunma sistemi bu. Güvenlik konusu bu. Her şeyi sahne yapacak halimiz yok. Gerekli zamanda ve yerde kullanacağız. Bazı şeylere gizli. Ülkelerin kendi milli sırları. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ne yapıyor biliyor musunuz? Söyler mi? Araya birtakım sorular, endişeler sokmak son derece yersiz. Devlet son derece duruma hakim. Kurumlar çalışmalarını yapıyor” şeklinde konuştu.

Tank palet fabrikasına ilişkin olarak da Akar, “Tank aletinin mülkiyeti Hazine’ye ait. İtirazlar oldu. Hukuku tanıyalım. Danıştay’a üç itiraz oldu. Cumhurbaşkanı kararıyla ilgili ve hepsi bozuldu. Yasal olduğu, normal olduğu kararı var. Fabrikamızda bir yıl boyunca altı adet fırtına obüsü imal edildi. Bunun dışında bakım onarım, imal faaliyeti varsa aynen devam ediyor” diye konuştu.

Akar, ‘kimyasal silah’ iddiaları için ise “TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı, ne saklı, ne gizli. Böyle bir şey yok” diyen Akar, “Bu kimyasal silahların nerden alındığı, nereye gittiği takibi çok kolaydır. TSK’nın son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde yaptığı terörle mücadeleyi lekelemek için bu tür iddialar periyodik olarak tekrarlanıyor” ifadelerini kullandı.