Hukuk örgütlerinden ortak açıklama: Kayyım rektöre karşı öğrencilerin yanındayız

Avukat örgütleri, Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Melih Bulu'nun atanmasına karşı protestolar sonrası 36 öğrencinin ev baskınlarıyla gözaltına alınmasının ardından açıklama yaptı. "Kayyım rektöre karşı öğrencilerin yanındayız" denilen açıklamada, tüm öğrencilerin koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Hukuk örgütlerinden ortak açıklama: Kayyım rektöre karşı öğrencilerin yanındayız

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’yu atamasına karşı hukuk örgütleri de destek açıklaması yaptı.

“Kayyum rektöre karşı öğrencilerin yanındayız” başlıklı açıklamada, “Uzun bir zamandır hukuksuzca yürütülen kayyum siyaseti iktidar tarafından olağanlaştırılmış ve bu yöntem belediyelere, üniversitelere ve hatta derneklere kadar toplumun tüm iradesine karşı bir saldırı aracı olarak halen kullanılmaktadır. Üniversite rektörlerinin seçimleri, 12 Eylül rejimi tarafından göstermelik hale getirilerek üniversite bileşenlerinin iradesini hedef almış, rektörü seçme hakkı yürütme erkine tanınmıştır. Ancak 15 Temmuz sonrası çıkarılan OHAL KHK’ları ile göstermelik olarak yapılan seçimleri dahi kaldırılmış ve Cumhurbaşkanına, tek başına rektör atama yetkisi verilmiştir.” denildi.

“İKTİDAR, ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM TARZININ DOZUNU ARTIRDI”

Öğrencilerin ve akademisyenlerin anayasal haklarını kullanarak protesto gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “Kayyum rektörün görevden alınması istemiyle bir araya gelen öğrenciler, polis ve özel güvenlik birimleri tarafından hukuka aykırı şekilde saldırıya uğramıştır. Bu kayyum siyasetine karşı protesto, bilimsel ve akademik özerkliğe sahip çıkma tavrı, başta Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler, öğrenciler olmak üzere toplumda da büyük destek bulmuştur. Siyasi iktidar, öğrencilerin haklı taleplerini bastırmak amacıyla; antidemokratik yönetim tarzının dozunu artırmış, normal şartlarda savcılık tarafından çağırılsa ifade vermeye gidebilecek öğrencileri sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen ev baskınlarıyla gözaltına almıştır. 28 kişiye yönelik yakalama ve gözaltı kararı verilmiş, 17 öğrencinin kapıları ve evlerinin duvarları dahi kırılmış, ev sakinlerinin başına silah dayanmış; darp, tehdit hakaret gibi hukuk dışı uygulamalara girişilerek gözaltı işlemi gerçekleştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Gözaltına alınan iki öğrenciye çıplak arama yapıldığına dikkat çekilen açıklamada “Polisler öğrencileri yere yatırarak zorla pantolonlarını yırtmıştır. Bir öğrenci kafası defalarca yere vurulmak suretiyle darp edilmiş, gözaltı esnasında ters kelepçe yapılarak öğrenciler işkenceye maruz bırakılmıştır. Akabinde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan gerçek dışı açıklamalarla yaşanan süreç devlet eliyle kriminalize edilmeye çalışılmıştır. Bu sabah ise gözaltı listesi genişletilmiş, tekrar insanlık dışı ve işkence niteliğindeki uygulamalarla gözaltındaki öğrencilerin sayısı 36’ya yükselmiştir. Bir yandan ise İstanbul Valiliği salgını gerekçe göstererek tamamen keyfi bir biçimde Beşiktaş ile Sarıyer ilçelerinde düzenlenecek bütün toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamış, Boğaziçi Üniversitesi çevresi adeta bir cezaevine dönüştürülmüştür” denildi.

Demokratik kurumlara, halk iradesine ve akademiye iktidar zoruyla dayatılan kayyım uygulamalarına son verilmesi, gözaltında işkence ve hukuk dışı uygulamaların sona erdirilmesi ve sorumlular hakkında soruşturma açılması talebinde bulunulan açıklamada, gözaltına alınan tüm öğrencilerin koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

İmzacı kurumlar:

Avukat Dayanışması

Avukat Hareketi

Avukatlar Sendikası

Çağdaş Avukatlar Grubu

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

Demokrasi İçin Hukukçular

Katılımcı Avukatlar

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

Toplumsal Hukuk