HTŞ’nin 'kadı'sından şeriat çağrısı

HTŞ’nin ‘kadısı’ olarak bilinen Mısırlı cihatçı Ebu'l Feth el-Fergali, Suriye'deki yönetim biçimi konusunda HTŞ'nin taviz vermeyeceği temel 'ilke'lerden bahsettiği bir açıklama yaptı.

HTŞ’nin 'kadı'sından şeriat çağrısı

Emperyalist kurumlar cihatçı terör örgütü Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) ‘imajı’nı düzeltmek ve terör kapsamından çıkartmak için çabalarken, HTŞ’nin aynı HTŞ olduğunu ve İdlib’de bir el Kaide emirliği kurmak için savaşmaya devam ettiğini kanıtlayan bir açıklama kamuoyunda yerini aldı. HTŞ’nin ‘kadısı’ olarak bilinen Mısırlı cihatçı Ebu’l Feth el-Fergali, Suriye’deki yönetim biçimi konusunda HTŞ’nin taviz vermeyeceği unsurlardan bahsettiği bir açıklama yaptı. El-Fergali, 7 madde sıraladığı açıklamasında HTŞ’nin; “Allah’ın hukukunu tahkim edeceklerini, şeriatın izin verdiği ölçüde ümmeti koruyacaklarını, Allah’ın kanunun yaymak için cihat yapmaya devam edeceklerini, cihatın herkesi bağladığını, bu hedeflerine ulaşmak için sapkın parlamenter yollara sapmayacaklarını, İslam’ın öncelik olduğunu ve laik demokratik yolları reddeceklerini, pazarlığı kabul etmeyerek, mücahitlerinin tek bir tanesini bile kafire teslim etmeyeceklerini” söyledi.

EBU’L FETH EL-FERGALİ KİMDİR?

Gerçek adı, Yahya Tahir el-Fergali olan HTŞ’nin kadısı, Suriye’ye geçmeden önce Mısır’lı radikal selefi bir örgütün üyesiydi. Mısır’daki terör eylemlerine karıştığı için birkaç yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak Müslüman Kardeşler’in Amerikancı bir darbeyle iktidara gelmesinin ardından 2012’de hapisten çıkartıldı. Türkiye üzerinden Suriye’ye geçen el-Fergali 2016’ya kadar Türkiye destekli Ahrar’uş Şam saflarında savaşdı. Ardından HTŞ’ye katıldı.