Hrant Dink cinayeti davasında karar açıklandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava karara bağlandı.

Hrant Dink cinayeti davasında karar açıklandı

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin, Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Mahkeme, cinayetin “FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlendiğine” hükmetti.

Ercan Gün’e “FETÖ üyeliğinden” 10 yıl hapis cezası verildi. Ecevit Emir için beraat kararı verildi. Emre Cingöz için beraat kararı verildi. Celalettin Cerrah ve Sabri Uzunoğlu için suçlamalar zamanaşımı nedeniyle düştü. Bekir Yokuş için ise kasten öldürmeye yardım suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

FETÖ lideri Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan’ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

ZAMAN AŞIMI

Tutuksuz sanıklar Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

KARAR AÇIKLANDI:

Ercan Gün‘e silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

Celalettin Cerrah‘ın kamu görevlisinin görevi ihmal suçunda yargılandığı dava zaman aşımı nedeniyle düştü.

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, “İhmal nedeniyle adam öldürmek” ve “resmi belgeyi yok etme” suçlarından beraat etti. “Görevi ihmal”den ise zaman aşımı nedeniyle dosyası düştü.

O dönem İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü‘nde görevli astsubay Yavuz Karakaya ise, “Anayasayı ihlal”den müebbet hapis ve “kasten öldürmeye yardım” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Eski polis memuru Muhittin Zenit‘e üç suçtan beraat verilirken görevi ihmal suçu ise zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

AKYÜREK VE YILMAZER’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Ali Fuat Yılmazer‘e tasarlayarak kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Yılmazer, resmi belgeyi yok etmek suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse çarptırıldı.

Ramazan Akyürek‘e de tasarlayarak kasten adam öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Akyürek, resmi belgeyi yok etmek suçundan ise 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

Davasının tutuklu sanığı eski asker Muharrem Demirkale, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, 28 yıl hapis cezası aldı.

SAMAST, TUNCEL HAYAL VE UZUNDAL İÇİN FETÖ’DEN SUÇ DUYURUSU

Mahkeme, cinayetin FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlendiği kanaatiyle, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında “FETÖ üyeliği” suçundan, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

TUTUKLU SAYISI 12’YE ÇIKTI

Davada 6 kişiye daha tutuklama kararı çıkmasıyla tutuklu sayısı 12’ye yükseldi.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan “Hrant’ın Arkadaşları”, “Hrant için adalet için” yazılı pankart açtı.

Grup adına konuşan Bülent Aydın, 14 yıldır süren davanın karar duruşması için adliyede yine adalet nöbetinde olduklarını belirterek, “Bugün Hrant Dink cinayeti davasının bir aşamasının daha sona erdiği söylenebilir. Hala Hrant Dink cinayeti üzerindeki karanlık perdenin kaldırılmış olduğunu söyleyemeyiz. Bu cinayet şebekesinin nasıl harekete geçtiği henüz ortaya konulamadı.” ifadelerini kullandı.

Eksik soruşturmalar yapıldığını, olaydan bir yıl önce tüm ayrıntılarıyla bilinen cinayetin nasıl engellenmediğinin ortaya konulmadığını dile getiren Aydın, Türkiye tarihinde ilk defa bir siyasi cinayet davasında çok sayıda resmi kişinin yargılandığını, mütalaada bunların önemli kısmına cezalar istendiğini söyledi.