Hızlı trende bitmeyen inşaat, satışın hazırlığı mı?

2019'da 1 milyarın üstünde zarar açıklayan TCDD’nin 13 yıldır bitmeyen Ankara-Sivas Hızlı Tren projesi sonrası 'kamu zararı' gerekçesiyle özelleştirileceği iddiaları Bakan Karaismailoğlu'na soruldu.

Hızlı trende bitmeyen inşaat, satışın hazırlığı mı?

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 13 yıldır yapımı bitmeyen Ankara-Sivas hızlı tren hattını TBMM’ye taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Yeşil, verdiği soru önergesinde; “13 yıldır yapımı devam eden Ankara-Yerköy-Sivas hızlı tren hattı yapımı için projelendirme aşaması 5.10.2004’te başlatılmış, 13.03.2009’da yılında Yerköy’de temeli atılmış, dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından projenin ihale bedelinin 850 Milyon lira olduğu ve 2012 yılında tamamlanarak hizmete açılacağı duyurulmuştur. Gelinen noktada yıllar boyunca projenin tamamlanarak hizmete açılması hususu çeşitli gerekçelerle ertelenmiş, ek maliyet kalemleri ve projeye toplam olarak harcanan maliyet bedelleri belirsiz kalmıştır” dedi.

13 YILDA 11 BAKAN DEĞİŞTİ

Proje yapım çalışmaları esnasında 8 kere göçük meydana geldiğini hatırlatan Yeşil, son olarak Esmebaşı Tüneli’nde yaşanan göçük nedeniyle ihaleye çıkıldığını ve göçük inşaatı tamamlanması işi için açılan ihaleye özel olarak firmaların davet edildiğini, 76 Milyon 446 Bin Türk Lirası bedelle de ihale edildiğini söyledi. Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi boyunca farklı dönemlerde Binali Yıldırım’ın üç kere Ulaştırma Bakanlığı yaptığını ve seçim dönemleri dahil toplam 11 bakan değiştirildiğini ifade eden Yeşil, çeşitli zamanlarda açıklanan proje bitiş tarihlerinin her defasında ötelenerek verilen sözlerin gereğinin yerine getirilmediğinin altını çizdi.

HEDEF ÖZELLEŞTİRME Mİ?

Önergesinde, projenin bitimi ve hattın kullanımına açılmasına dair önce 2019 Ramazan Bayramı’na, sonra 2020 Ramazan Bayramı’na son olarak 11.03.2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklamasıyla bu yıl Haziran ayına söz verildiğini belirten Yeşil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Projenin hizmete gireceği kesin tarih belirlenmiş midir? Belirlenmiş ise Haziran ayının hangi günü açılış planlanmaktadır? Projeye şu ana kadar harcanan toplam maliyet ne kadardır?

Projenin bitirilmesine yönelik olarak planlanan ek maliyet mevcut mudur? Proje için yıllık hedeflenen yolcu sayısı kaçtır? Proje tamamlandığında, yurttaşların kullanımına açıldığı esnada eski hat kullanılacak mıdır? Kullanılacaksa kaç kilometre kullanılacaktır?

Sayıştay raporlarına yansıdığı üzere, 2019 yılında 1 Milyar 87 Milyon 52 Bin 678 TL zarar açıklayan TCDD’nin, büyük kısmı kamu kaynaklarıyla tamamlanacak Ankara-Sivas Hızlı Tren projesi için kullanılan kamu kaynağının hacmi düşünüldüğünde, ilerleyen süreçte “Kamu zararı” gerekçe gösterilerek yolcu taşımacılığının özelleştirilerek ihale edilmesi hususu gündemde midir?