Hindistan'da "endişe verici varyant" kategorisine alındı

İlk olarak Avrupa'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantı Delta Plus, Hindistan'da "endişe verici varyant" kategorisine alındı; ancak bilim insanları bu varyantın riskleri konusunda kesin yargıya varmak için henüz erken olduğunu söylüyor.

Hindistan'da

İlk olarak Avrupa’da tespit edilen yeni koronavirüs varyantı Delta Plus, Hindistan’da “endişe verici varyant” kategorisine alındı; ancak bilim insanları bu varyantın riskleri konusunda kesin yargıya varmak için henüz erken olduğunu söylüyor.

Virüste belirlenen mutasyon, daha bulaşıcı olma, daha ağır hastalığa yol açma, antikorlara karşı daha dayanıklı olma ya da tedavinin veya aşının daha az etkili olması gibi birçok kriterden en az birini sağlaması halinde, “endişe verici varyant” kategorisinde değerlendiriliyor.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkede tespit edilen ve Delta Plus adı verilen (AY.1 olarak da adlandırılıyor) bu varyantın daha kolay yayıldığını, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğunu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olabileceğini gösteren araştırmalar olduğunu belirtiyor.

Bu varyant, ilk olarak geçen yıl Hindistan’da tespit edilen ve ikinci dalgada çok sayıda yeni vaka ve can kaybına yol açan Delta varyantı ile bağlantılı.

Sağlık Bakanlığı Delta Plust varyantının ilk kez Nisan’da görüldüğünü ve Maharastra, Kerala ve Madya Pradeş eyaletlerindeki altı bölgeden gelen 22 numunede tespit edildiğini duyurdu.