HES yüzünden bölgeye hayat veren Körkün Çayı kurudu: 14 köy susuz, köylüler perişan durumda

Adana'da Seyhan Nehri’nin önemli kollarından birisi olan Körkün Çayı köylüler tarımda ve hayvancılıkta kullanıyor. Çayın üzerine yapılan HES’ten son 2 yıldır çaya belirli aralıklarla az miktarda su veriliyordu ancak son 4 gündür hiç su verilmiyor. Köylüler içinde bulundukları durumdan şikayetçi.

HES yüzünden bölgeye hayat veren Körkün Çayı kurudu: 14 köy susuz, köylüler perişan durumda

Adana’da Seyhan Nehri’nin önemli kollarından birisi olan Körkün Çayı bölgeye hayat veren bir öneme sahip. Çayı köylüler tarımda ve hayvancılıkta kullanıyor. Çayın üzerine yapılan HES’ten son 2 yıldır çaya belirli aralıklarla az miktarda su veriliyordu ancak son 4 gündür hiç su verilmiyor. Körkün Çayı’nın can suyunu kesilmiş durumda.

KÖYLER SUSUZ KALDI

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, HES’in suyu tamamen kesme hakkının olmadığını vurgulayarak “Yasal bir düzenleme olmasına rağmen uyulmuyor. Düzensizlik ve denetimsizlik burada da hakim durumda. Sadece Hacılı Köyü değil çayın izlediği güzergahtaki 14 köy susuz kaldı. Vatandaşlar ektikleri ürünleri sulayamıyor, hayvanlarına su içiremiyor.” açıklamasında bulundu

4 GÜNDÜR SULAR KESİK

Hacılı Köyü Muhtarı İbrahim Özkan da 4 günden bu yana sularının tamamen kesik olduğunu belirterek bütün köylülerin mağdur olduğunu bildirdi. Muhtar Özkan, Kaymakamlığa sorunun çözümü için gittiklerini, “3 gün sonra su vereceğiz” denildiğini ancak suyun gelmediğini söyledi. “HES’teki küçük bir sızıntı nedeniyle suyumuzu kestiler. Suyu, tarımın ve hayvancılığın olmadığı kışa doğru kesin” dediklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Özkan, suyun verilmemesi halinde 14 köyün de etkileneceğini belirtti.

TARLALAR SUSUZ KALDI

Hacılı Köyü’nden bir yurttaş da “15 günden bu yana yaşadığımız topraklarda mağduruz. Tarlalarımızı sulayamıyoruz. Biri 7 aylık biri 2 buçuk yaşında iki çocuğum var. 4 dönüme ektiğim biberimle geçiniyordum. Suyumu kestiler, biberimin verimi bitti. İki sezondur zarar ediyorum. Para kazanamıyorum. Benim zararımı kim karşılayacak?” ifadelerini kullandı.