6 Ekim 1990: Tarihçi Bahriye Üçok gericiler tarafından katledildi

“Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990’da Ekspres kargo ile gelen ve göndericisinin İlmî Araştırmalar Vakfı olduğu bir pakete yerleştirilmiş bomba düzeneğinin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybetti. Üçok’un öldürülmeden önce laiklik ve gericilik hakkında rapor hazırladığı öğrenildi”

6 Ekim 1990: Tarihçi Bahriye Üçok gericiler tarafından katledildi

Tarihçi, aydın, siyasetçi Bahriye Üçok 1919 yılında Trabzon’da doğdu. Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ-İslam Tarihi Bölümü ve aynı üniversitenin Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü’nü bitirdi. Uzun yıllar Anadolu’da öğretmenlik yapan Üçok, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi oldu. Üçok aynı zamanda bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesidir.

1957 yılında doktor, 1964 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı çalışmasıyla da doçent olmuştur. Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilen Bahriye Üçok, laik bir bilim insanı kimliğinden ötürü 1960’lı yıllardan itibaren gericiler tarafından tehdit edilmeye başlanmıştır. Aldığı tehditler nedeniyle bir süre çalışmalarına ara verdi.

Uzun yıllar siyasetin içinde yer alan Bahriye Üçok, Cumhuriyet Senatosunda kontenjan senatörü seçildi. Bununla beraber Cumhuriyet Senatosu Divan Üyeliği yaptı. 1988 yılında TRT’de çıktığı bir programda yaptığı İslâm dininde başörtüsünün zorunlu olmadığına ve örtünmenin laikliği zedelediğine dair açıklamaları sonucunda birçok tehdit almaya başladı.

Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990’da Ekspres kargo ile gelen ve göndericisinin İlmî Araştırmalar Vakfı olduğu bir pakete yerleştirilmiş bomba düzeneğinin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybetti. Üçok’un öldürülmeden önce laiklik ve gericilik hakkında rapor hazırladığı öğrenildi. Ertesi gün Cumhuriyet gazetesi yayınladığı haberde Bahriye Üçok’un katillerinin gerici İslami Cihat örgütünden olduğunu yazdı. Cumhuriyet’in 7 Ekim 1990 tarihli haberin tamamı şöyle;

“Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun’dan sonra türbana karşı tavrı ve laikliği savunmasıyla tanınan SHP Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok da suikast sonucu öldürüldü. İstanbul’dan Ankara Çankaya’daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan kitap paketini açan Üçok, içindeki bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. İki kolu ve bir bacağı kopan Üçok kaldırıldığı hastanede ameliyata alınamadan öldü. Cinayeti İslami Hareket adlı örgüt üstlendi. Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok’u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söyledi. Aynı kişi “İslam’a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtti.”

Bugünden geriye bakıldığında emperyalizm Türkiye’nin aydınlık geleceğine saldırısını Bahriye Üçok başta olmak üzere birçok ilerici aydınımızı katleden cihatçı örgütler üzerinden yapmıştır. Daha eşit, laik bir toplum mücadelesi veren işçi sınıfına öncülük eden aydınlarımız bugünkü gerici Taliban benzeri gruplar tarafından katledilmiştir.