"Güreşçiyi bankacı yaparsan 'gri listede' olursun"

‘Ama bu durumlar bir müjdeyi de veriyor, artık işin sonuna gelindi. Türkiye hukuk ve demokrasi sınavlarını şu anda kaybetti, bunu yapan iktidara kim oy vermek ister?’

AKP’nin ilk hükümetinde Başbakan Yardımcısı, AKP Genel Sekreteri ve Anayasa Komisyonu Başkanı olarak görev yapan, 20, 21 ve 22’inci dönem milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Türkiye’nin kara paranın aklanmasıyla ilgili gri listeye alınmasının nedenini böyle açıkladı: “Neden şaşırıyoruz ki? Güreşçiyi bankanın yönetimine atarsan gri olursun.”

AKP’lilerin kamu bankalarının üst yönetimine atanması 18 yılda rutin haline getirilirken, eski güreşçi Hamza Yerlikaya da Vakıfbank yönetimine atanmıştı. Skandal atama büyük tepki çekmişti.

Sözcü’den Ruhat Mengi‘ye gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Yalçınbayır “Yozlaşma, her gün ayrı yolsuzluk haberleri, yasaklar, hiddet, şiddet ve beraberinde kabarık suç listesi. Bunlardan biz yıldıysak gri listeye girmemize neden şaşırıyoruz ki?” diye sordu.

Yalçınbayır’ın açıklamaları şöyle:

‘HER GÜN AYRI YOLSUZLUK’

■ Sayın Yalçınbayır, Türkiye FATF tarafından “kara paranın aklanmasında ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı, yolsuzluklar, uyuşturucu olayları engellenmediği için Gri Liste’ye alındı. Ak Parti’yi ve daha 2003 yılında “TBMM Yolsuzlukları Önleme Komisyonu’nda” neler olduğunu bilen bir siyasetçi olarak bu noktaya nasıl geldiğimizi açıklar mısınız?

Türkiye’de kanunlar var, uygulamıyorsun, kendi çıkarın doğrultusunda birilerini bir yerlere atıyorsun, ehliyeti liyakati olmayan kişiyi, güreşçiyi bankanın yönetimine atıyorsun. Bunlar olacak iş mi? Siyasi etikle bağdaşır mı? Yozlaşma, her gün ayrı yolsuzluk haberleri, yasaklar, hiddet, şiddet ve beraberinde kabarık suç listesi. Bunlardan biz yıldıysak gri listeye girmemize neden şaşırıyoruz ki? Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan görevleri, mecburiyetleri var. Bunlara uymadığınız zaman ne oluyor? Siz Avrupa Konseyi’nin kurucu ülkesisiniz ve Konsey’den çıkarılmanız mümkün. AB’ye aday üyesiniz, onun askıya alınması mümkün, bu yönde Avrupa Parlamentosu’nun bir girişimi oldu zaten. İç hukukla uluslararası hukuk iç içe geçmiş durumda. Siz temel hak ve özgürlükleri, ekonomik hak ve özgürlükleri kendi ülkenizde düzenlemiyorsanız üyesi bulunduğunuz kuruluşlara müdahale hakkı tanımış olursunuz.