Güney Kore'li işçiler, çalışma koşullarının iyileşmesi için sokaklardaydı

Güney Kore'de düzenlenen bir günlük greve 500 bin işçi katıldı.

Güney Kore'li işçiler, çalışma koşullarının iyileşmesi için sokaklardaydı

Güney Kore’de inşaat, ulaşım, hizmet ve diğer sektörlerde çalışan yaklaşık 500 bin işçi dün bir günlük grev düzenledi. İşçi sendikalarının ocak ayında tüm kentlerde düzenlemeyi planladığı mitingler öncesi uyarı niteliğinde olan büyük grev, ülkenin 1.1 milyon üyesiyle en büyük sendikalar birliği olan Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) öncülüğünde gerçekleşti.

Birçok sektörde iş bıraktıran grevin ana talepleri, sözleşmeli işçiliğin sona erdirilmesi ve tüm çalışanlara güvenceli iş sağlanması. Pandemi sonrası ekonomide yeniden yapılandırma kararlarında işçilere daha fazla hak tanınması ve eğitim, sağlık, barınma gibi temel hizmetlerin kamulaştırılması da diğer talepler olarak öne çıktı.

Dünyada yıllık en uzun çalışma saatlerine sahip ülkelerden biri olan Güney Kore, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler arasında en yüksek iş cinayeti oranlarında üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede yüzde 40’ı aşkın işçi kayıt dışı kabul ediliyor ve Samsung, Hyundai, LG gibi dev şirketlerde sayısız sömürü örnekleri mevcut. Geçen yıl işten çıkarmalara karşı LG Twin Towers’ın önünde 136 gün nöbet tutan işçilerin uyurken üstüne su dökmesi için şirketten görevlilerin belirlenmesi büyük tepki çekmişti.

BirGün’ün aktardığına göre devlete ait bir kömür madenciliği şirketi olan Korea Coal’daki maden işçileri ise ağır çalışma koşulları ve kömür tozunu solumaktan kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor. Bir kömür madencisi, Truthout gazetesine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Hükümet madenlerde iş gücünü yarı yarıya azalttı, bu nedenle iki kişinin yapabileceği işi tek kişi yapıyoruz. Burada hasta olmayan kimse yok. Ülkede ortalama olan bir maaşın yarısını bile alamıyoruz.”