"Güney Çin Denizi konusunda hukuka saygı gösterilmeli"

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün, 11. Doğu Asya Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Çin’in Güney Çin Denizi konusundaki tutumunu yineledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, tarafların Güney Çin Denizi konusunda, gerçeklere, hukuka, varılan anlaşmalara, bölgedeki ülkelere saygı göstermesinin önemine dikkat çekerek, bölge dışından güçlerin soruna müdahale etmemesi gerektiğini belirtti.

Wang Yi, Güney Çin Denizi’ndeki adalar ile ilgili suları ilk keşfeden ve geliştiren Çin’in, ayrıca bu adalar ve sular üzerinde ilk kesintisiz, barışçıl ve etkili yönetim uygulayan ülke olduğunu vurguladı.

Wang, “Uluslararası hukuka göre, Nanshan adalarının egemenliği Çin’e aittir. Bu durum BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ndeki ilgili maddelerle de zıtlaşmamaktadır.” diye konuştu.

Anlaşmazlıkların sorunla doğrudan ilişkisi olan ülkeler arasında istişare yürütülerek barışçıl bir şekilde çözülmesinin, Çin’in ve ASEAN ülkelerinin Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Deklarasyonu’nda sunduğu müşterek bir taahhüt olduğunu hatırlatan Wang, tarafların söz konusu taahhüdü somut hareketlerle uygulaması gerektiğine vurgu yaptı.

Wang, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlgili taraflar çelişkileri arttıran ve anlaşmazlıkları büyüten tek taraflı eylemlerden kaçınmalı, silah zoruna başvurmamalı ve silah zoru tehdidinde bulunmamalı.

Daha büyük bir bağlayıcı güce sahip ‘Güney Çin Denizi Eylem Kuralları’na bir an önce varılması, Çin ve ASEAN ülkeleri tarafından ortaklaşa belirlenen yeni bir hedeftir. Çin ile ASEAN ülkeleri, Güney Çin Denizi’ndeki barış ve istikrara zarar verecek, bölgedeki ülkeler arasındaki dayanışmayı zedeleyecek girişimlere karşı çıkmalıdır.”