Görevden alınan Naci Ağbal'ın "şükranlar sunmasının" nedeni belli oldu

Ağbal’ın 4.5 ay önce atandığı MB Başkanlığı görevinden alınması, AKP içinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurultay hamlesi” olarak değerlendiriliyor.

Görevden alınan Naci Ağbal'ın

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı da görevden aldı.

Resmi gazetede yayımlanan kararla Naci Ağbal görevden alınırken; yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı ilan edildi.

Zira Naci Ağbal henüz 4 ay önce görevden alınan Murat Uysal’ın yerine atanmıştı. Böylece son iki yılda dördüncü Merkez Bankası Başkanı ataması yapılmıştı.

Erdoğan’ın kararı ile görevden alınan Ağbal, “Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin” diye yazmıştı.

Ağbal’ın şükranlarını arz etmesinin sebebi belli oldu.

Görevden alınan Naci Ağbal’ın kabineye gireceği ve yeni kabinede Binali Yıldırım, Ömer Çelik, Hayati Yazıcı gibi AKP’deki etkin isimlerin yer alabileceği iddia edildi.

AKP’de, “Ağbal’ın görevden alınmasıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine değişikliği sinyalini” verdiği konuşuluyor. Ağbal’ın, “Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilebileceği” de ileri sürülüyor.

2023 HAMLESİ

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, Ağbal’ın 4.5 ay önce atandığı MB Başkanlığı görevinden alınması, AKP içinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurultay hamlesi” olarak değerlendiriliyor.

Erdoğan’ın, önceki gün “çarşamba günü düzenleyeceği kurultayda 2023 manifestosunu açıklayacağını ve gerek insan hakları gerekse ekonomi paketini kapsayan çok geniş anlamda bir konuşma planladığını” söylediğine dikkat çekilirken “Ağbal’ın görevden alınmasının sürpriz olmadığına” vurgu yapılıyor.

“2023 seçimlerine güçlü AKP yönetimi ve kabine ile girme kararı alan Erdoğan’ın, yarın kabine revizyonu yapabileceği, Ağbal’ın revizyon öncesi görevden alınmış olmasının bir nedeninin de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmek istenmesinden kaynaklı olabileceği” ifade ediliyor. Kulislerde, “Erdoğan’ın, MB’nin faizi, beklentilerin üzerinde 200 puan artırmasından da haberinin olduğu” belirtiliyor.

Ağbal’ın, görevden alındığına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından sabaha karşı saat 04.20’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik “teşekkür paylaşımında bulunmasının da bir küskünlük değil, yeni görevlere hazırlık” olarak yorumlanması gerektiği vurgulanıyor.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yeni kabinede yer almayacağı ileri sürülüyor.

Yeni kabinede ise Binali Yıldırım, Ömer Çelik, Hayati Yazıcı gibi AKP’deki etkin isimlerin yer alabileceğine atıfta bulunuluyor.