Global Times: Tayvan Afganistan'dan ders çıkarmalı

ÇKP'nin inglizce yayın organı olan Global Times'ta Tayvan'ı sert bir dille uyaran bir başyazı yayımlandı.

Global Times: Tayvan Afganistan'dan ders çıkarmalı

Çin Komünist Partisi’nin İngilizce yayın organı Global Times, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Tayvan’a ders olması gerektiğini belirterek Tayvan liderliğini uyardı. Yazıda ABD’nin Tayvan’ı terk ettiği takdirde veya Çin’le yaşanabilecek muhtemel bir savaşta “saatler içinde çökeceği” belirtildi.

ABD ÇEKİLİRSE TAYVAN SAATLER İÇERİSNDE ÇÖKER

Global Times’ta yer alan yazıda Tayvan Demokratik İlerleme Partisi (DPP) liderlerinin “uyanık” olması ve Çin’den ayrılmayı savunanların “rüyalarından uyanması” gerektiği ifade edildi.

Başyazı olarak yayımlanan makalede şu ifadeler yer aldı:

Boğazlarda savaş patlak verdiğinde adanın savunmasının birkaç saat içinde çökeceğini ve ABD ordusunun yardıma gelmeyeceğini Afganistan’da yaşananlardan anlamalılar. Sonuç olarak DPP yetkilileri hızla teslim olurken bazı üst düzey yetkililer uçakla kaçabilir.

Tayvan’da da benzer bir durumun yaşanabileceğine işaret eden yazıda, “DPP yetkilileri için en iyi seçim durumu bu noktaya sürüklemekten kaçınmak” diye belirtildi.

ABD’nin stratejik piyonu olarak hareket etmek ve savaşın acı meyvelerini toplamak yerine Boğazlar’da barışı siyasi yollarla sağlamalılar.

Yayın kuruluşu Afganistan’ın başkenti Kabil’deki kaosu, ABD büyükelçiliği çalışanlarının helikopterle tahliye edildiği 1975’teki “Saygon’un düşüşüne” benzetti. “Saygon’un düşüşü” olarak ifade edilen olay Vietnam Savaşı’nda Güney Vietnam’ın başkentinin Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin komünist güçleri tarafından ele geçirilmesini ifade ediyor.

Sovyetler Birliği ve müttefikleri Kuzey Vietnam’ı desteklerken ABD başta olmak üzere Batılı güçler Güney Vietnamı’ı destekliyordu.

Makalede ABD’nin müttefiklerini yüz üstü bırakma konusunda uzun bir geçmişi olduğu belirtildi.

Yazıda ayrıca, “Bu, Tayvan’ın gelecekteki kaderinin bir alameti mi?” ifadeleri yer aldı.