Gezi Davası'nda mahkeme kararını açıkladı

Gezi Parkı Direnişi'ne ilişkin bugün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davada karar açıklandı. Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı alınırken bir sonraki duruşma 6 Ağustosa ertelendi.

Gezi Davası'nda mahkeme kararını açıkladı

İstinaf Mahkemesi’nin beraat kararını bozmasının ardından Gezi Davası bugün yeniden görülmeye başlandı.

22 Ocak’ta bu dosyadan yargılanan Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mine Özerden hakkındaki beraat kararları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Sanıklar “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma”, “mala zarar verme”, “nitelikli yağma”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi”, “kasten yaralama”, “ağırlaştırılmış yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamalarından yargılandığı davada beraat etmişti.

Fakat 3. Ceza Dairesi Ocak ayında dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına karar verildi.

16 kişinin ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ iddiasıyla tekrar yargılanacağı duruşma Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bugün başladı.

BU İDDANAME FETÖ İLE YENİ BİR SUÇ ORTAKLIĞIDIR

Bozma ilamına karşılık Mücella Yapıcı, bozma ilamını reddettiğini belirterek, “Ben iki kere beraat ettim. Beraati kesinleşmiş biriyim” dedi.

Can Atalay ise, “Bozma kararı kesindir. Az önce ‘ben bu yargılamayı yapmak zorundayım” dediniz. Bu dosyada beraat kararı verilmesi gerektiği açık. Bu dosya daha önce görüşüldü ve temyize kadar kesinleşti. Yorganı başımıza çekip titreyip bize beraat verin demiyoruz hukuki gerekçeleri anlatıyoruz” dedi.

Atalay, “Kavala en son davada beraat edince tahliye edilmedi. Bu dosyayla ilgili Yargıtay 16. Ceza Dairesi karar veremez. Tek karar verecek makam sizsiniz. Gezi adalet, eşitlik ve özgürlüğün umududur. Gezi bizim için onurdur. Gezi direnişi bu ülkenin kendi halklarının kendi haklarına sahip çıkışının nişanesidir. Ülkenin 12 Eylül cuntasından tamamen çıktığının tabelasıdır. Özgürlüğün, eşitliğin, adaletin bir ihtimal olduğunun kanıtıdır. Bu iddianame Fetullahçı çeteyle yeni bir suç ortaklığıdır. Biz Gezi’yi savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Sanık Tayfun Kahraman da yaptığı savunmada, “Gerçeklere dayanmayan bir iddianame oluşturulmuştur. Bunu kesinlikle reddediyoruz. Beraat etmemiz iddianamenin ne kadar dayanıksız olduğunun göstergesidir. Biz bu kararda ısrarcı olmanızı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMI KARARI İSTEDİ

Duruşma savcısı, Çarşı davası dosyasının incelenmesini ve Kavala’nın tutukluluk durumunun devamına karar verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan Osman Kavala, “İddianamenin ekinde bulunan 14 ve 15 Haziran 2013 tarihli yazılardan görüleceği gibi, Gezi olaylarının benim baş aktörlerinden olduğum bir komplo olduğu kurgusu Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nda üretilmiş.

Adalet dışı gerekçelerle gerçekleştirilen ve adaleti yanıltmak amacıyla kullanılan hukuksuz dinlemeleri yapanlar da aynı ekip. Gezi davasından beraat etmiş olmama rağmen, AİHM’nin tutuklanmamın hak ihlali olduğuna hükmetmesi ve derhal serbest bırakılmamı talep etmesine rağmen, cezaevinde tutulmam gerekli görüldü. Suçlamalar değişiyor, bayrak yarışlarında bayrağın elden ele geçmesi gibi farklı yargıçlar ve mahkemeler yere düşürmeden tutukluluğumu birbirlerine geçiriyorlar” diye konuştu.

MAHKEME TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI VERDİ

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verdi.

DURUŞMA 6 AĞUSTOS’A ERTELENDİ

Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar hakkındaki bu kararın devamına hükmedildi. Çarşı davası dosyasının mahkemesinden istenmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 6 Ağustos’ta yapılacak.