G7'nin hedefi Çin

Projenin ikinci zirvesine katılmadan önce konuşan dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, proje ile Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin daha da artacağını söylemişti.

G7'nin hedefi Çin

G7 ülkelerinin, Çin’in ‘İpek Yolu’ olarak bilinen ve Türkiye’nin de desteklediği Bir Kuşak Bir Yol projesine alternatif olarak ihtiyacı olan ülkelere altyapı desteği sağlamayı planladığı iddia edildi.

Dünyanın en zengin ülkelerinin oluşturduğu G7’nin İngiltere’de yapılan liderler zirvesinde, Çin’in, dünyanın en büyük altyapı ve ulaştırma projelerinden biri olan İpek Yolu’na alternatif bir proje kararı aldığı belirtildi. Amerikan kaynaklarına dayandırılan haberlere göre G7 ülkeleri, Çin’in modern İpek Yolu diye de nitelenen “Bir Kuşak, Bir Yol” projesine alternatif bir altyapı projesini hayata geçirme kararı aldı.

Pekin ise zirvede kendi politikalarına karşı birleşik bir duruş sergilemeyi hedefleyen G7’ye tepki gösterdi. Çin’in Londra Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Küresel kararları küçük bir grup ülkenin dayattığı günler geçmişte kaldı” denildi. Çin Elçiliği, “Ülkelerin ister büyük ister küçük, ister güçlü ister zayıf, ister yoksul ister zengin, eşit olduklarına inanıyoruz ve dünya işleri bütün ülkelere danışılarak ele alınmalı” denildi.

40 MİLYARLIK DOLARLIK FON

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Amerikan kaynakları, İpek Yolu’na alternatif finansman konusunda varılan uzlaşmayla hedeflenen projenin bugün kabul edilerek sonuç bildirisine alınmasının amaçlandığını söyledi. Zirveye katılan Amerikan diplomatların verdiği bilgiye göre, küresel çapta altyapı sistemlerinde 40 milyar dolar ile giderilebilecek bir açık söz konusu. Washington bunun giderilmesi için ihtiyacı olan ülkelere kamu ve özel sektör iştirakiyle oluşturulacak fonlar kurulması sayesinde destek verilmesini hedefliyor. ABD, kendi ifadesiyle çevre ve iklim koruma ile sosyal değerler temelinde şeffaf ve kalıcı hedefler baz alınarak altyapı açığının giderilmesine katkı sunulmasını öneriyor.

Pekin’in İpek Yolu projesine alternatif olarak sunulması hedeflenen projenin finansmanına dair somut uzlaşma sağlanıp sağlanmadığı konusunda bilgi verilmezken, ABD’li kaynaklar, oluşturulacak alternatif projenin ülkeleri kendileri ile Çin arasında tercihe zorlama hedefi gütmediğini de iddia ediyor.

“Bir Kuşak, Bir Yol” projesine Ankara ise destek veriyor. Projenin ikinci zirvesine katılmadan önce konuşan dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, proje ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin daha da artacağını söylemiş, “Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya üçgeninde taşımacılık orta vadede şu anki ekonomik büyüklüğünün birkaç katına ulaşacak” demişti.