Fransa'dan Barzani'ye: Desteğimiz devam edecek

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ile "dostane ilişkiler" geliştireceklerini açıkladı.

Fransa'dan Barzani'ye: Desteğimiz devam edecek

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ile “dostane ilişkiler” geliştireceklerini açıkladı.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın görüşmesine ilişkin Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Le Drian, Erbil yönetimi ile “ilişkileri güçlendirmek ve işbirliği artırmak” konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Geçtiğimiz ay Erbil’e yapılan roket saldırısının faillerinin bulunması için Paris yönetiminin IKBY’ye destek vereceğinin altını çizen Le Drian, Bağdat ile Erbil yönetimleri arasındaki işbirliğinin bütün Irak halkının güvenliği için önemli olduğunu vurguladı.

Saddam Hüseyin’in emriyle gerçekleştirdiğini iddia ettiği Halepçe Katliamı’nda yaralananlar için kriz merkezlerinde destek verildiğini belirten Fransız bakan, ülkesinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Uluslararası koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı yürüttükleri mücadele kapsamında Fransa’nın müttefiklerini destekleyici ülke olmaya devam edeceğini de iddia edenJean-Yves Le Drian, IŞİD’in yeniden ortaya çıkması konusunda endişelerini dile getirdi.

Le Drian, Fransa’nın terörle mücadele konusunda yerel ve uluslararası güçlerle çalışmasının önemine değinerek, ülkesinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle işbirliğine devam edeceğini yineledi.

Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen Rudaw, bu haberleri “Erbil ile Paris arasında tarihi dostluk ilişkileri bulunuyor” başlığıyla duyurdu.

TARİHİ DOSTLUK!

Rudaw, “tarihi dostluk” olarak nitelediği hikayeyi şöyle özetledi:

““Kürtlerin annesi” olarak da bilinen Fransa’nın Eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand, 1988 yılında Enfal Soykırımının yaşandığı günlerde Kürdistan halkının yardımına koştu.

1991 yılında Kürdistan halkı Irak’taki Baas rejimi tarafından büyük göçe zorlandığında Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bölgede “uçuşa yasak bölge” kararını çıkarmasında önemli rol oynadı.

Yine Danielle Mitterrand o dönemde kampları ziyaret ederek bir grup Kürt mültecinin Fransa’ya götürülmesini sağladı.

Fransa hükumeti, 1992’de Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi hükumetinin kurulmasını da destekledi.

Yine Danielle Mitterrand, Kürdistan Parlamentosu’nun ilk oturumunda hazır bulunmuş, Başkan Barzani, KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani, Goran Hareketi lideri Noşirwan Mustafa ve diğer Kürt liderlerle sürekli görüşme halinde oldu.

Kardeş çatışmalarının yaşandığı karanlık yıllarda, iç barışın sağlanmasının adresi yine Paris oldu. Danielle Mitterrand Kürdistan Parlamentosu’nun birleştiği oturuma katıldı.

Fransa 2008 yılında Kürdistan’da konsolosluğunu açtı. 2010 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesud Barzani ve beraberindeki üst düzey heyeti Elysee Sarayı’nda kabul etti.

Kürdistan halkının diplomasi tarihinde ilk defa 15 Haziran 2010 yılında Kürdistan Bölgesi hükümeti Fransa ile uluslararası bir anlaşma imzaladı.

2013 yılında bu kez başkan seçilen François Hollande, Başkan Mesud Barzani ve beraberindeki heyeti Fransa’da ağırladı.

Ağustos 2014’teki IŞİD savaşı sırasında Kürdistan siyasi liderliğini arayarak Peşmergeye desteğini bildiren ilk devlet başkanı François Hollande oldu. Ağustos 2014’te sonra Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Hollande aynı tarihte Elysee Köşkü’nde Peşmerge heyetini misafir etti.

Eylül 2016’da François Hollande bir kez daha Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eylül 2017’de Bağımsızlık Referandumunun ardından Kürdistan’a uygulanan diplomatik ambargoyu kırmak için Başbakan Neçirvan Barzani ve yardımcısı Kubad Talabani’yi Paris’e davet etti.

10 Temmuz 2019’de Başkan Neçirvan Barzani, Elysee Köşkü’nde Macron ile bir araya geldi.

2 Eylül 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’a gelen Emmanule Macron, Başkan Neçirvan Barzani ile de bir görüşme gerçekleştirdi.”