Fizibilite raporu açıklandı: Kanal İstanbul'un 'sadece' köprülerinin bedeli 3 milyar dolara yakın

Toplumda bir türlü karşılık bulmayan ve maliyeti dudak uçuklatan Kanal İstanbul'un fizibilite raporu ortaya çıktı. Rapora göre Kanal İstanbul'un sadece köprülerinin maliyetinin 3 milyar dolara yakın bir tutar olduğu ortaya çıktı.

Fizibilite raporu açıklandı: Kanal İstanbul'un 'sadece' köprülerinin bedeli 3 milyar dolara yakın

AKP iktidarı tarafından ‘yüz yılın projesi’ diye pazarlanan ve büyük bir kısmı Katarlılara peşkeş çekilen Kanal İstanbul’un, halka açıklanmayan fizibilite raporu ortaya çıktı.

Raporda toplam yatırım tutarı 2 milyar 855 milyon dolar olan yedi köprü olduğu görülürken, modeli konusunda raporda net bilgi bulunmuyor.

Sözcü’den Çiğdem Toker, kamuoyuna açıklanmayan Kanal İstanbul Fizibilite Raporu’nu paylaştı. Toker, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Kanal İstanbul’a haziran ayında başlanacağını hatırlatırken, “Ama ‘Hangi köprü?’ ‘İhale usulü ne?’ ‘Yatırım maliyeti nedir?’ soruları yöneltilmiyor. Bu soruların cevabı kamuoyuna açıklanmayan Kanal İstanbul Fizibilite Raporu’nda mevcut” ifadelerini kullandı.

Toker, yazısında sayıları, güzergahları ve yatırım maliyetlerini paylaştı:

Fizibilite raporu açıklandı: Kanal İstanbul'un 'sadece' köprülerinin bedele 3 milyar dolara yakın

Toker’in aktardığına göre, raporda, 2 tanesi, “İBB Karayolu Geçişleri ve Altyapı” başlığıyla yer almak üzere, Fizibilite Raporu’nda toplam yedi tane köprü bulunduğu görüldü.

Raporun yerel seçimlerden, önce tamamlandığını belirten Toker, “Toplam yatırım tutarı 2 milyar 855 milyon ABD Doları olan yedi köprünün modeli konusunda raporda netlik yok. Ama geçişlerin bedava olmayacağını tahmin etmek zor değil. İzleyip göreceğiz” yorumunu yaptı.