Festus Okey’i öldüren polise 16 yıl 8 ay hapis

Okey’in 14 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde vurularak öldürülmesine ilişkin polis memuru Cengiz Yıldız’ın yargılandığı davaya İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Festus Okey’i öldüren polise 16 yıl 8 ay hapis

Futbolcu olmak hayaliyle 2005 yılında İstanbul’a geldikten iki yıl sonra Beyoğlu Polis Merkezi’nde ölen Nijeryalı Festus Okey’e ilişkin 14 yıldır devam eden davada sanık polis 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Okey’in 14 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde vurularak öldürülmesine ilişkin polis memuru Cengiz Yıldız’ın yargılandığı davaya İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi tarafından ikinci kez bozulmasının ardından yeniden görülen davanın 24’üncü duruşmasına tutuksuz sanığın avukatı ve Festus Okey’in ailesinin avukatları katıldı.

AVUKATLAR ÇIKARILDI

Mahkeme başkanı, “Dosyayla ilgisi olmayanları almıyoruz” diyerek gazetecilerin duruşma salonuna girmesine izin vermedi. Başkan, “Son duruşma zaptında adı olan avukatlar dışında kimseyi almıyoruz” diyerek duruşmayı izlemek isteyen bazı avukatları da salondan çıkardı.

Mahkeme başkanı, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirdiklerini söyleyerek, duruşma savcısına mütalaayı değiştirmek isteyip istemediğini sordu. Savcı ise yeni mütalaaya ihtiyaç olmadığını belirtti.

Bunun üzerine sanık polisin avukatı Vehbi Kahveci söz aldı. AYM kararının müvekkilenin suçsuz olduğunu ortaya koyduğunu öne süren Kahveci, “Karar, ‘Deliller tam toplanmadı’ diyor. O zaman nasıl ceza vereceksiniz” dedi.

OLASI KASIT İLE YARGILANMALI

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre Festus Okey ailesinin avukatlarından Olguner Olgun ise şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi kararı üzerinde önemle durulması gerekir. Karar ciddi bir şekilde yaşam hakkı ihlali tespitinde bulunuyor. Öncelikle, savcılıktan ve mahkemeden, dosyanın sanığı dışındaki kamu görevlilerinin bu süreçte yaratığı ihmaller -gömlek kaybetme, delilleri yok etme- sebebiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep ettik. İkinci olarak olayın ırkçı ve ayrımcı saiklerle gerçekleştiğinin titizlikle araştırılmasını istedik. Ve son olarak da mütalaadan farklı şekilde ve AYM’nin işaret ettiği şekilde sanık polisin cezasızlık zırhından faydalanmaması için manevi unsurun ‘taksir’ değil, ‘olası kasıt’ olarak değerlendirilmesini talep ettik.”

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın ‘kasten öldürme’ suçundan 16 yıl sekiz ay hapsine karar verdi.