Fahrettin Koca'dan test sayısındaki düşüşe ilişkin açıklama: Semptom gösterenlere yapıyoruz

Koca, son 12 günde test sayısında yüzde 33 oranında azalma yaşanmasına ilişkin, "Testler semptom gösteren veya temaslı kişilere yapılmaktadır." yanıtını verdi.

Fahrettin Koca'dan test sayısındaki düşüşe ilişkin açıklama: Semptom gösterenlere yapıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Tam kapanma’da vakaların, test sayısının azaltılarak düşürüldüğü iddiaları hakkında açıklama yaparak, “Testler semptom gösteren veya temaslı kişilere yapılmaktadır” dedi.

Bizim de yer verdiğimiz haberde, son 12 günde test sayısında yüzde 33 oranında azalma yaşandığı belirtilmişti. Azaltılan test sayısına karşılık vaka sayısında da düşüş yaşanmış ama ağır hasta sayısı ve ölümlerde henüz bir azalma görülmemişti.

Edirne’de açıklama yapan Bakan Koca, 17 günlük kapanmanın işe yaramaya başladığını öne sürerken, “Tam kapanmaya geçmek zorunda kalındı. 17 günlük kapanma dönemi ile vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımızı düşünüyoruz. Düşüşü görmeye başladık. Yakında durumunun vefat ve ağır hastalara da yansıyacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Koca, vaka sayılarındaki düşüşün yapılan test sayılarının azalmasından kaynaklandığına dair çıkan haberlere şu yanıtı verdi:

“Düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız değerlendirmeler görüyoruz. Testler semptom gösteren veya temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlamalarla birlikte temasın azalması beklenen bir durumdur. Bu da müracaatları ve filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düşürmektedir. Test sayılarının düşmesi, vaka sayılarının düşmesinin sebebi değil sonucudur. Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır.”