Fahrettin Koca'dan 3. doz açıklaması

Bakan Koca, ikinci dozdan 6 ay sonra tavsiye edilen 3. dozun yerli aşıyla yapılacağını açıkladı.

Fahrettin Koca'dan 3. doz açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yerli aşı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci dozdan 6 ay sonra yapılması tavsiye edilen 3’üncü doz hatırlatma aşısının yerli aşıyla yapılacağını belirtti.

Yeni Şafak’a röportaj veren Koca, ikinci dozdan sonraki hatırlatma aşılarının kimlere ne zaman yapılacağını bilim kurulunun belirleyeceğini söyledi.

Koca, 3. doz hatırlatma aşısıyla ilgili şöyle konuştu:

“Birden fazla yerli aşının yıl sonuna doğru kullanıma geçeceği bir Türkiye olabileceğini söyleyebilirim. En az 6 ay geçtikten sonra olmak üzere; rapel yani hatırlatma dozları tek doz olarak öneriliyor. Bu durumda rapel dozlarını, hatırlatma dozlarını yerli aşı ile yapabileceğimizi düşünüyorum. Yerli aşının, aynı zamanda rapel aşı ihtiyacımızı da giderebileceğini düşünüyorum. Bunu Bilim Kurulu belirleyecek, kimlere, ne zaman rapel-hatırlatma tek doz aşısı yapılması gerektiğini.”

Türkiye nüfusunun 3 katı kadar aşı için sözleşme yapıldığını vurgulayan Koca, “Şu an nüfusumuzun 3 katı kadar sözleşmeye bağlı aşı var. 100 milyonu Çin, 50 milyonu Sputnik. Sputnik’in tedarik planlı birkaç hafta içerisinde netleşmiş olacak. Ayrıca 90 milyonu da BioNTtech olmak üzere toplam 240 milyon. Yani nüfusumuzun 3 katı kadar doz ile ilgili yapılmış sözleşmelerimiz var.” dedi.

Sinovac aşısının olumlu etkisinin görüldüğünün altını çizen Koca, “”Okul öncesi dönemde; 18 yaş ve üstü vatandaşlarımızı komple aşılamış olmalıyız diye düşünüyorum. Okullar açılmadan önce vakaların 1000’in altına düştüğünü görmeliyiz.” ifadelerini kullandı.