'Ey ABD' fiyaskosu: F-35 programında kalmak için 750 bin dolara ABD'li lobi şirketi tutuldu

Gara operasyonu üzerine 'Ey ABD' siyaseti tekrar piyasaya sürülürken AKP hükümeti, F-35 programında Türkiye'nin kalması için lobi faaliyeti yapması amacıyla ABD'li bir hukuk firmasına 750 bin dolar ödeyecek.

'Ey ABD' fiyaskosu: F-35 programında kalmak için 750 bin dolara ABD'li lobi şirketi tutuldu

Türkiye F-35 programında kalmak için Amerika Birleşik Devletleri’nde lobi şirketi tuttu. Savunma Sanayi Başkanlığı’na (SSB) bağlı SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi Washington DC’nin en prestijli hukuk firmalarından biri olan Arnold & Porter’la anlaştı.

Yabancı ülkeler adına lobi faaliyeti yapan firmalar için zorunlu olan ve adalet bakanlığına yapılan başvuru belgesine göre Savunma Sanayi Başkanlığı, F-35 programındaki Amerikalı ticari paydaşlar konusunda stratejik danışmanlık ve erişim karşılığında 750 bin dolar ödeyecek. 1 Şubat’tan itibaren başlayan sözleşme altı ay boyunca geçerli olacak.

Arnold & Porter’ın yaptığı başvuruda lobi şirketinin, “halihazırdaki karmaşık jeopolitik ve ticari faktörleri göz önünde bulundurarak SSB ve Türk tedarikçilerin F-35 programında kalması yönünde stratejik danışmanlık” yapacağı vurgulandı.

Şirket ayrıca SSB’nin programda stratejik müttefik olarak kalmasının önemini anlatmak için Amerikalı ticari paydaşlara ulaşacak.

F-35 PROGRAMINDA NELER YAŞANMIŞTI?

Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkanı Donald Trump Temmuz 2019’da Türkiye’nin çok uluslu F-35 programından çıkarıldığını açıklamıştı. Fakat sonrasında Savunma Bakanlığı, kritik parçaların gelecek yıl sonuna kadar Türk savunma sanayi şirketlerinden tedariğine devam edileceğini açıklamıştı.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi Washington ile Ankara arasında krize neden olmuştu. Yapılan alım nedeniyle ABD Türkiye’ye yaptırım kararı almıştı.